Business Internaţional

Crestere economica redusa pentru Ungaria

15.02.2007, 20:26 28

Economia Ungariei a fost afectata trimestrul trecut de masurile de austeritate introduse de guvern in incercarea de a reduce deficitul bugetar, scrie Budapest Business Journal. Astfel, cheltuielile consumatorilor au scazut, in timp ce statul a redus investitiile. Economia Ungariei a crescut cu 3,2% fata de aceeasi perioada a lui 2005, au declarat oficiali ai biroului de statistica cu sediul la Budapesta.
Acesta este cel mai slab ritm de crestere din primul trimestru al anului 2005 incoace si poate fi comparat cu estimarea medie a celor 11 economisti din cadrul sondajului realizat de Bloomberg. Primul-ministru Ferenc Gyurcsany a marit taxele si a eliminat subventiile pentru a indeplini cererile Uniunii Europene de a reduce deficitul, indepartand totodata investitorii si reducand cheltuielile populatiei. Increderea consumatorilor a scazut, iar guvernul a restrans cheltuielile pentru proiecte precum contructiile de autostrazi. Ungaria are cea mai redusa rata de crestere a economiei din Europa de Est.
De asemenea rata inflatiei a crescut in ianuarie cu o rata record pentru ultimii cinci ani. Aceasta evolutie s-a produs in urma unei noi runde de majorari a preturilor energiei si din cauza scumpirii alimentelor.
Rata anuala a inflatiei a atins 7,8%, cel mai mare procentaj din septembrie 2001, in comparatie cu 6,5% in decembrie si cu estimarea medie de 7,7% efectuata de cei 14 economisti care au realizat sondajul Bloomberg.
Preturile au crescut cu 1,2% din decembrie, iar cresterea preturilor, mai putin cele ale alimentelor si energiei, a fost de 0,1% pentru luna respectiva si 5,6% pentru intregul an. Rata inflatiei din Ungaria a crescut de aproape patru ori din aprilie pe masura ce prim-ministrul a ridicat taxa pe valoarea adaugata si a majorat preturile la energie.
"Efectele majorarii preturilor reglementate au avut o influenta puternica asupra indicelui", a declarat Borbala Minary, economist in cadrul biroului de statistica al Ungariei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO