Business Internaţional

Crestere economica revizuita de 7,4% in Polonia

01.06.2007, 17:40 14

Cresterea economica a Poloniei a aceelerat pentru cel de-al optulea trimestru consecutiv, inregistrand cel mai ridicat ritm al expansiunii de dupa 1997, pe masura ce absorbtia fondurilor de la Uniunea Europeana s-a imbunatatit, in timp ce cererea tot mai ridicata a contribuit la investitiile companiilor, scrie Bloomberg.
Economia poloneza s-a dezvoltat cu un ritm anual de 7,4% in primul trimestru, dupa ce in ultimele trei luni ale lui 2006 s-a inregistrat o rata a cresterii de 6,6%, depasind media estimata a celor 18 analisti chestionati de Bloomberg.
"Companiile vad ca cererea este tot mai ridicata si se grabesc sa realizeze investitii", a declarat Ryszard Petru, economist-sef in cadrul Bank BPH din Varsovia. "Accelerarea utilizarii fondurilor de la UE a reprezentat o sustinere majora", a adaugat el.
Aderarea la Uniunea Europeana a Poloniei in luna mai a anului 2004 a dus la o accelerare a cresterii economice datorita desfiintarii barierelor comertului, in timp ce fonduri in valoare de peste 8 miliarde de euro provenite de la UE in perioada 2004-2006 au ajutat la dezvoltarea infrastructurii si a agriculturii. Dobanzile scazute la imprumuturi au ajutat la cresterea consumului.
Banca centrala poloneza a majorat dobanda de referinta in luna aprilie cu 0,25 puncte procentuale, de la un minim record de 4%, unde s-a mentinut timp de 11 luni. Consiliul de conducere al bancii a mentinut miercuri neschimbata rata dobanzii, in timp ce economistii se asteptau ca dobanda de referinta sa fie majorata pentru a mentine inflatia sub control.
"Ne mentinem previziunile cu privire la o potentiala crestere in cel de-al treilea trimestru, cel mai probabil in iulie", a declarat Maciej Reluga, economist-sef la Bank Zachodni WBK din Varsovia. "Consiliul de Politica Monetara a atras atentia cu privire la o crestere importanta a presiunii salariilor", a adaugat el.
Somajul in Polonia, tara cu cea mai ridicata rata a celor fara un loc de munca din UE, a scazut semnificativ datorita noilor locuri de munca create si numarului tot mai ridicat de polonezi care obtin locuri de munca in Vest. Potrivit lui Peter van Duuren, presedintele Camerei de Comert Olanda-Polonia, perioada de crestere s-ar putea afla la sfarsit, pe masura ce lipsa fortei de munca calificate este tot mai acuta. "Acest lucru ar putea reprezenta o piedica importanta in calea cresterii economice", a adaugat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO