Business Internaţional

Crestere franata pentru cea mai mare economie din Uniunea Europeana

25.05.2005, 19:36 15

Economia Germaniei a fost afectata de majorarea ratei somajului care s-a repercutat asupra consumului populatiei, informeaza Bloomberg. Situatia alimenteaza grijile analistilor, care estimeaza ca evolutia celei mai mari economii din Europa va incetini in acest an.

Apetitul germanilor pentru consum, care are cea mai mare pondere intr-o economie, nu este mare, din moment ce companii precum International Business Machines sau Deutsche Bank fac reduceri de personal.

Cancelarul german Gerhard Schršder a declarat ca doreste alegeri anticipate dupa ce sustinerea politicilor sale economice a inceput sa se diminueze.

"Exporturile sunt surprinzator de puternice, dar este foarte posibil ca acestea sa se tempereze in al doilea trimestru", crede Annemarieke Christian, economist la Morgan Stanley din Londra. "Estimam ca revigorarea consumului va fi destul de slaba.

Moneda europeana a inregistrat cea mai mare depreciere fata de dolarul american din cauza perspectivelor economiilor tarilor membre ale Uniunii Europene.

Performantele Germaniei si Italiei par a afecta cel mai mult economia europeana. Increderea consumatorilor din Italia, care a intrat in recesiune in primul trimestru, a scazut pentru a cincea luna consecutiv. Comisia Europeana estimeaza o crestere a economiei Germaniei de 0,8% in acest an, cea mai slaba evolutie dintre cele 25 de state membre ale Uniunii Europene.

"Nu exista inca semne clare ale unei reveniri", a declarat presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet. BCE si-a mentinut rata de referinta a dobanzii la 2% din iunie 2003.

Rata somajului a atins 12%, cel mai ridicat nivel de la al doilea razboi mondial. IBM, cea mai mare companie de servicii IT, a anuntat reducerea a 13.000 de posturi, Europa fiind cea mai afectata. In plus si Deutsche Bank va renunta la 1.920 de angajati din Germania. Consumul populatiei si cel guvernamental a scazut cu 0,2% comparativ cu primul trimestru al anului 2004.

Metro, retailerul numarul trei din lume, a raportat o scadere a profitului din primul trimestru din cauza cererii scazute de pe piata germana. "Nu exista cerere privata", spune Sylvain Broyer, economist la Ixis CIB din Frankfurt. "Singurul lucru care ar putea ajuta economia ar fi reducerea ratei somajului", a continuat acesta.

"Perspectivele activitatilor economice au fost in continuare afectate de un grad mare de nesiguranta", a spus Trichet. "Preturile mari ale petrolului si dezechilibrele globale au dus la cresterea riscului", a continuat acesta.

Cresterea economiei mondiale, care a potentat si expansiunea Germaniei din 2004, va incetini, ajungand la 4,3% in acest an, fata de 5,1% anul trecut, se precizeaza intr-un raport al Fondului Monetar International. Economia americana, unde se realizeaza aproximativ 10% din exporturile Germaniei, a inregistrat cea mai scazuta rata de crestere din ultimii doi ani.

Cresterea costurilor energiei afecteaza perspectivele exportatorilor germani, precum BASF, care anul trecut a avut o contributie importanta la cresterea economica.

Comparativ cu 2004, economia Germaniei nu a inregistrat nici un fel de crestere in primele trei luni ale anului, precizeaza biroul de statistica. Daca evaluarea se face in functie de numarul de zile lucratoare, economia a crescut cu 1,1% comparativ cu anul trecut. Spre deosebire de Statele Unite si Japonia, birourile de statistica europene nu raporteaza rate de crestere anuala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO