Business Internaţional

Creşterea Chinei este mai apropiată de 4%, nu de 7%

Creşterea Chinei este mai apropiată de 4%, nu de 7%

Autor: CătăIina Apostoiu

25.01.2016, 00:03 842

Economia chineză nu avansează nicidecum în ritmul indicat de cifrele oficiale, a declarat investitorul elveţian Marc Faber, editor al publicaţiei econo­mice The Gloom, Boom & Doom Report, potrivit CNBC.

El a plasat rata de creştere a eco­nomiei Chinei mai degrabă la 4%, cu mult sub rata de 7% vizată de autori­tăţile de la Beijing, sau cea de 6,9% atinsă anul trecut. Potrivit datelor ofi­ciale, economia Chinei, a doua din lume, a înregistrat o încetinire puternică în 2015, la o creştere de 6,9%, cel mai slab ritm din ultimii 25 de ani.

„Economiile sunt foarte complexe, iar unele sectoare cresc, în timp ce altele se contractă“, a afirmat Faber, adău­gând că în opinia sa „economia chineză înre­gistrează un ritm de creştere de apro­ximativ 4% pe an în cel mai bun caz, însă rata ar putea fi chiar şi mai scă­zută“. „Există numeroşi indi­ca­tori, iar pe acurateţea unora te poţi baza, cum ar fi importurile şi ex­por­tu­rile. Aceştia îţi creează im­presia că eco­no­mia este destul de slăbită“.

China a anunţat o scădere de 1,4% a expor­turilor în decembrie faţă de aceeaşi lună a anului anterior, în timp ce im­porturile s-au redus cu 7,6%, ambele cu mult sub nivelurile anticipate de eco­nomişti. În plus, investitorul elveţian a invocat temerile privitoare la nivelul datoriilor din China pentru a-şi susţine poziţia pesimistă. „Avem această bulă colosală a da­toriilor în China, iar după părerea mea vor apărea fie pierderi uriaşe în sec­to­rul bancar, fie pierderi pe piaţa obliga­ţiu­nilor pentru investitori“.

Datoria externă totală a Chinei se situa la 1,53 mii de miliarde de dolari la sfârşitul lunii septembrie, relevă datele oficiale.

La toate acestea se adaugă bula de pe piaţa bursieră, indicele Shanghai Composite scăzând cu peste 20% de la maximul din decembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO