Business Internaţional

Cresterea economica a Spaniei, sustinuta din spate de imigranti

08.09.2006, 15:42 23

Desi au avut un aport important in cresterea PIB-ului, imigrantilor din Spania li se refuza acordarea dreptului de vot.
Venitul pe cap de locuitor al Spaniei ar fi scazut in ultimii zece ani daca n-ar fi fost valul de peste 3 mil. de imigranti care au reusit sa urce venitul unui locuitor in medie cu 2,6% anual, scrie Financial Times.
Un sondaj efectuat de Banca Catalana si Universitatea din Barcelona a avut ca rezultat inceperea dezbaterii privind acordarea dreptului de vot pentru cei 900.000 de imigranti din zona in cadrul alegerilor municipale. Aceasta dezbatere alimenteaza opiniile contra deschiderii politice spre toleranta etnica.
Studiul arata ca fara aportul a 3,2 mil. imigranti, cresterea produsului intern brut pe cap de locuitor ar fi fost mai mica in Spania cu 0,6% pe an.
Folosind o formula care calculeaza aportul imigrantilor la economia tarii, studiul arata ca venitul pe cap de locuitor in multe tari din Europa, printre care Germania, Marea Britanie sau Suedia, ar fi inregistrat o scadere drastica in ultimii zece ani.
Spania, care a fost candva o tara de imigranti, a inregistrat in ultimii zece ani cea mai mare crestere a numarului locuitorilor decat in orice alta tara europeana. Cresterea economica considerabila pe care a inregistrat-o Spania, apropierea teritoriala de Africa de Nord si legaturile istorice cu America Latina au transformat-o intr-un magnet pentru imigranti.
In prospera regiune a Cataluniei, imigrantii reprezinta 12% din totalul populatiei.
"Daca sunt un milion de imigranti in regiune, care au drepturi sociale, dar nu beneficiaza si de drepturi politice, guvernul se confrunta cu probleme", a declarat Lluis Foix, redactor in cadrul cotidianului Vanguardia. "Cine sunt cei care ne construiesc drumurile, au grija de batrani, ne curata strazile? Nu sunt cei din zona", a mai adaugat el.
Partidul Socialist, care se afla la conducerea tarii, alaturi de alte doua partide minoritare de stanga, a inaintat luna trecuta o motiune congresului spaniol prin care cere acordarea dreptului de vot rezidentilor spanioli care sunt din tari care inca nu au aderat la Uniunea Europeana. Acordarea dreptului de vot pentru cetatenii acestor tari va garanta reciprocitatea acordarii acestui drept si pentru cetatenii spanioli, rezidenti in alte tari. Cetatenii din tari apartinand Uniunii Europene beneficiaza deja de drept de vot in Spania.
In regiunea Cataluniei, care a luptat pentru dobandirea independentei fata de restul Spaniei si care a demarat in iunie un program pentru guvernarea individuala, problema emigrantilor a ridicat semne de intrebare asupra identitatii nationale si a integrarii. Nationalistii au fost de parere ca imigrantilor ar trebui sa le fie testate cunostintele de limba si istorie catalana.
Felip Puig, purtator de cuvant in cadrul partidului nationalist CiU, a declarat ca regiunea catalana "nu poate oferi drepturi politice" oamenilor "care nu voteaza nici macar in tara lor" si a avertizat asupra unei initiative care ar putea sa "ameninte dezvoltarea Cataluniei ca tara".
Moderatii au fost de parere ca aceste pareri sunt xenofobe si au spus ca identitatea nationala este o problema ce priveste "egalitatea, libertatea si justitia".
"Fara aceste valori, identitatea catalana nu ar exista si am avea numai o impresie a democratiei", a declarat Joan Saura, membra a partidului care a sustinut propunerea.
Dezbaterea din Catalunia face parte dintr-o discutie mai ampla asupra problemei identitatii nationale din Spania, unde multe regiuni folosesc dialectul ca limba oficiala si militeaza pentru independenta fata de Madrid.
In incercarea de a face recunoscute propriile drepturi, populatiile din alte regiuni se intreaba sub ce conditii ar trebui sa fie integrati imigrantii.
Tensiunile dintre regiunile tarii si capitala Madrid au alimentat disputele asupra modului in care guvernul trebuie sa trateze problema miilor de imigranti care au sosit in Insulele Canare in ultimele luni.
Analistii politici din Catalunia au spus ca retorica impotriva imigrantilor a aparut inaintea alegerilor parlamentare ce vor avea loc in noiembrie. Puig a declarat ca in urma alegerilor se va constitui un model politic care "va promova suveranitatea Cataluniei sau supunerea regiunii in fata strategiilor politice ale Spaniei".
Gruparile sustinatoare ale imigrantilor spera ca interesele economice sa triumfe asupra celor nationaliste.
"Nu cred ca regiunea Cataluniei va hotari sa se impotriveasca politicilor europene. Catalan este orice locuitor care traieste, lucreaza si voteaza in regiune", a declarat Javier Garcia Bonomi, director in cadrul Federatiei Organizatiilor din America Latina.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO