Business Internaţional

Cresterea economica din SUA, peste 3% pentru al noualea trimestru consecutiv

01.08.2005, 18:14 19

Economia SUA a inregistrat inca un trimestru de crestere economica semnificativa, chiar daca exista posibilitatea ca majorarea pretului carburantilor sa limiteze expansiunea economica, relateaza BBC News.

"Produsul Intern Brut a crescut in al doilea trimestru al acestui an cu o rata anuala de 3,4%", a declarat Departamentul de Comert al SUA. Aceasta rata este inferioara celei inregistrate in primele trei luni ale anului, de 3,8%, insa este al noualea trimestru consecutiv in care PIB se majoreaza cu mai mult de 3%.

Expertii sustin ca scaderea expansiunii economice este cauzata de lichidarea de catre firme a unor stocuri de marfuri contra sumei de 6,4 miliarde de dolari (5,3 miliarde de euro), dupa ce in primele trei luni ale acestui an firmele respective s-au aprovizionat cu bunuri in valoare de 58,2 miliarde de dolari (48,2 miliarde de euro).

Aceasta operatiune a redus PIB cu 2,3%, ceea ce arata ca economia SUA are un potential de crestere superior ratei inregistrate.

"Majorarea PIB este mai mare decat ne asteptam, lucru care ar putea sa stimuleze Fed sa mentina ritmul de crestere al ratei dobanzii", a spus Robert MacIntosh, economist al Boston Easton Vance Management.

In ceea ce priveste rata inflatiei, aceasta a atins valoarea de 1,8%, exceptand preturile alimentelor si al energiei electrice, in scadere fata de rata de 2,4% inregistrata in trimestrul trecut. Pentru a mentine indicele preturilor la cote reduse, Federal Reserve, banca centrala americana, va continua procesul de crestere a ratei dobanzii. Conform analistilor economici, aceasta se va majora de la 3,25%, cat este in prezent, la 4% la sfarsitul anului.

In aceeasi perioada, consumul populatiei s-a majorat cu 3,3%, in timp ce cheltuielile pentru cumpararea bunurilor de folosinta indelungata, cum ar fi frigiderele sau masinile, au crescut cu 8,3%.

Ultimele noua trimestre reprezinta cea mai lunga perioada de crestere economica din Statele Unite, dupa expansiunea ce a durat 13 trimestre, incepand cu primele trei luni ale anului 1983 si s-a incheiat in primul trimestru al lui 1986.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO