Business Internaţional

Cresterea economica mondiala, cea mai mare dupa 1973

01.10.2004, 00:00 11



Ritmul de crestere al economiei mondiale in 2004 va fi cel mai mare inregistrat in ultimii 30 de ani, in ciuda majorarii pretului petrolului, spune FMI.



Fondul Monetar International a anuntat o crestere economica pentru 2004 de 5%, fata de 4,6% cat anuntase anterior. Daca estimarea este corecta, aceasta va fi cea mai mare crestere economica din 1973 pana in prezent, scrie BBC News. Totusi, FMI a coborat tinta de crestere economica pentru 2005 de la 4,4% la 4,3%, ingrijorarea principala fiind evolutia pretului petrolului. FMI a precizat ca economia mondiala va creste in 2005, dar nu in ritmul prevazut intial, volatilitatea pretului petrolului fiind principala sursa de risc. In 2003, cresterea economica mondiala a fost de 3,9%.



Raghuram Rajan , economistul sef al FMI, a spus ca majorarea pretului petrolului va avea, probabil, doar doar un imact moderat asupra cresterii economice si asupra inflatiei in lumea industrializata. El sustine ca tarile dezvoltate sunt capabile sa faca fata cresterii pretului titeiului, iar bancile lor centrale si-au castigat credibilitate in combaterea inflatiei. Rajan avertizeaza insa ca tarile in curs de dezvoltare raman vulnerabile si atentioneaza bancile centrale ale acestora sa ramana in alerta. Ingrijorarea cu privire la pretul petrolului a crescut dupa ce pretul barilului a sarit de 50 de dolari, pe fondul cererii mari din partea Chinei si Indiei si a temerilor provocate de situatia conflictuala din Irak si Nigeria.



SUA ramane principalul motor al cresterii economice mondiale, cu o sustinere puternica din partea Asiei, propulsata de boom-ul din China. America Latina a inceput sa recupereze, in timp ce Africa Sub-Sahariana a inregistrat o crestere, datorata, in principal, cresterii exportului de petrol, refacerii campurilor agricole si intaririi securitatii in zona. FMI prognozeaza o crestere a economiei SUA in 2005 de 3,5%, in comparatie cu 4,3% in acest an. In Europa se remarca o imbunatatire a productiei industriale si a mediului de afaceri. Marea Britanie are cea mai mare crestere economica din Europa, cu 3,4 %, procent care este asteptat sa scada in 2005 pana la 2,5%, cel mai mare risc pentru economia britanica fiind o scadere brusca a preturilor imobilelor.



Cresterea economica puternica a tarilor in curs de dezvoltare din Asia continua sa depaseasca orice asteptari, in ciuda impactului negativ al cresterii pretului petrolului. FMI a cerut Chinei sa renunte la ancorarea cursului yuanului de dolar, pentru a tine inflatia interna sub control si pentru a aduce mai multa siguranta pentru economia mondiala. China asteapta o crestere economica de 9% in 2004 si 7,5% in 2005. O eventuala destabilizare a economiei chineze ar afecta exportatorii din regiune, inclusiv Japonia, care depinde acum de China. Japonia va inregistra in acest an cea mai mare crestere din grupul celor 7 tari industrializate, 4,4%, crestere care va fi franata anul viitor pana la 2,3%. FMI constata cu optimism ca Japonia a castigat lupta cu deflatia si asteapta o crestere sustinuta si sanatoasa a economiei japoneze.



"Cresterea este puternica, dar pentru cat timp?" se intreaba FMI. Pentru economisti, chiar si cand este soare, exista mereu un nor la orizont. Fara luarea unor masuri de protectie, economia mondiala ramane expusa socurilor care, in mod inevitabil, o vor lovi in viitor. Vestile bune vin din industria IT, a carei revolutie incepe sa joace un rol din ce in ce mai important in sustinerea economiei mondiale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO