Business Internaţional

Cresterea preturilor a scapat de sub control in Europa de Est

21.02.2008, 17:50 17

Artur Arushanov are 41 de ani si detesta sa mearga la cumparaturi in perioada aceasta. Sofer de camion si tata a trei copii, ii este greu sa priveasca cum preturile din Letonia cresc incontinuu, in conditiile in care inflatia anuala a ajuns la aproape 16%.
"Voiam sa-i cumpar fiicei mele cereale pentru micul dejun, insa nu-mi mai pot permite. Acum cheltuiesc aproape 60% din venit numai pe mancare, deci trebuie sa fiu foarte atent la ce cumpar", a spus Arushanov.
Situatia nu este valabila numai in Letonia. In toata Europa de Est inflatia a lovit ca un virus noile membre ale UE, afectand bugetele familiale si spulberand sperantele natiunilor de a adopta moneda euro in viitorul apropiat. Economiile din intreaga lume se lupta cu inflatia, din cauza preturilor ridicate la energie si alimente, insa in Europa de Est preturile sunt extrem de mari, iar tarile foste comuniste care s-au alaturat UE in 2004 si 2007 se straduiesc sa ajunga din urma natiunile din Vest.
Natalya Kiselyeva, 40 de ani, este profesoara de chimie la o scoala publica din Riga insa mai lucreaza si la o scoala privata pentru a-si putea permite mancarea atat de scumpa. Preturile la alimente in Letonia au crescut cu 20% in ultimele 12 luni.
"Nici macar nu incerc sa economisesc. Practic, banii se devalorizeaza de la o saptamana la alta", spune Natalya.
Salariul mediu lunar in Letonia, incepand cu luna septembire a anului 2007, este de 400 de lats (574 de euro). Aceasta in conditiile in care un litru de lapte costa 0,56 lats (0,80 euro). Anul trecut preturile lactatelor au crescut cu 44%, conform statisticilor oficiale, iar pretul painii a crescut cu 30% in ultimele trei luni.
In 2006, PIB-ul Letoniei a crescut cu 11,9%, iar cel al Estoniei cu 11,4%, cele mai bune rezultate din Uniunea Europeana. Dar indicele preturilor bunurilor de consum a crescut in 2007 cu 14,1% in Lituania si 11% in Estonia, mult peste estimarile oficiale.
Lituania, Letonia si Estonia, membre ale UE din 2004, au intrat in sistemul ERM II, o "antecamera" pentru adoptarea euro, cu o durata de asteptare de doi ani, insa au fost nevoite sa amane si acest lucru din cauza neregulilor economice.
Analistii spun acum ca moneda euro va fi adoptata de cele trei tari baltice cel mai devreme in 2012. Pentru a putea trece la moneda unica, statele trebuie sa indeplineasca diferite conditii legate de deficitul bugetar, datorii si inflatie. Anul trecut, de pilda, limita de inflatie a fost de 3,4%.
Sansele Bulgariei de a intra prea curand in sistemul ERM II au scazut considerabil, sunt de parere analistii, si in timp ce tintele pentru accederea in ERM II in 2008-2009 si adoptarea monedei euro in 2011-1012 pareau pesimiste acum un an, in prezent pot fi considerate oarecum optimiste. In Bulgaria - care, odata cu Romania, s-a alaturat Uniunii Europene in 2007 - preturile au crescut cu 12,5% anul trecut, desi unii bulgari nemultumti sunt de parere ca guvernul emite rapoarte cu cifre mai scazute pentru a salva aparentele.
"Pur si simplu nu cred statisticile oficiale. Cand imi calculez cheltuielile familiale de anul trecut, vad o inflatie anuala de peste 20%", spune Angel Kuzmanov, un tehnician in varsta de 58 de ani.
In Cluj, profesoara Dorina Pop, in varsta de 55 de ani, spune: "Nu pot sa economisesc nimic, toti banii mei se duc pe mancare, impozite si intretinere. In curand voi iesi la pensie si mi-e groaza de ce se va intampla cu mine".
Banca Nationala a Romaniei a fost nevoita sa majoreze rata dobanzii de referinta cu 9% in luna februarie a acestui an, dupa ce inflatia din 2007 a ajuns la 6,6%. Ratele ridicate sunt principala arma a BNR in lupta cu inflatia. Astfel de politici monetare clasice nu functioneaza insa foarte bine in Europa de Est, unde consumatorii pot contracta imprumuturi in euro si dolari, monede pe care bancile centrale nu le pot controla cu usurinta.
Preturile ridicate ale locuintelor au insuflat optimism, iar letonii au cumparat fara masura masini Toyota, concedii la Paris si televizoare cu ecran plat.
Un alt factor destabilizator in contextul cresterii inflatiei este majorarea salariilor. Intrarea in UE a permis celor din Europa de Est sa se mute in Marea Britanie si Irlanda pentru a beneficia de un salariu mai bun, lucru care a dus la reducerea fortei de munca din estul Europei si la cresterea salariilor. In Riga, capitala Letoniei, se pot vedea anunturi care ii invita atat pe tineri, cat si pe batrani sa lucreze ca soferi de autobuz, casieri sau chelneri. In Estonia, deschiderea de anul trecut a unui mare hotel a trebuit amanata din cauza crizei de personal.
In al treilea trimestru al anului trecut, salariul mediu anual din Letonia a crescut cu 33%. Insa fara o crestere egala ca proportii a productivitatii muncii, aceste mariri de salariu submineaza competitivitatea companiilor.

Preturi mari

Preturile la alimente in Letonia au crescut cu 20% in ultimele 12 luni.
Salariul mediu lunar in Letonia este de 400 de lats
(574 de euro).
Indicele preturilor bunurilor de larg consum a crescut in 2007 cu 14,1% in Lituania si cu 11% in Estonia.
In Bulgaria preturile au crescut cu 12,5% anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO