Business Internaţional

Cresterea preturilor la cereale pune presiune asupra economiei mondiale

Cresterea preturilor la cereale pune presiune asupra economiei mondiale

Click pentru imaginea marita

27.10.2006, 16:42 27

Cresterea preturilor la grau si alte cereale i-a determinat pe analisti sa lanseze un avertisment conform caruia intreaga lume s-ar putea confrunta cu o criza in urmatoarele 12 luni, in cazul in care va urma un alt an slab in ceea ce priveste productia globala, scrie Financial Times.
"Nu asistam la o criza inca, dar daca vom avea un nou an slab din punctul de vedere al productiei pe fondul unor posibile secete, atunci ne-am putea confrunta cu o situatie grava", a declarat Abdolreza Abbassian, analist in cadrul Food and Agricultural Organisation of the United Nations din Roma.
Michael Lewis, director de cercetare pe sectorul de marfuri in cadrul Deutsche Bank, a declarat ca ritmul de crestere al cererii globale de grau l-a depasit pe cel al productiei in sase din ultimii sapte ani.
Companiile din sectorul alimentar, care suporta deja presiunea preturilor ridicate la energie (care majoreaza costurile de ambalare si transport), resimt impactul majorarii preturilor la grau si alte cereale si transfera o parte din costuri catre consumatori. Preturile la produsele de larg consum sunt in general mai mari decat erau cu un an in urma, reducerile de pret la unt si lapte fiind anulate de cresterile de pret la grau, orez, porumb, cacao si cafea, orz, conform Bernstein Research.
Dintre marile companii europene de produse alimentare, Nestle are cea mai mare expunere in fata preturilor la grau si porumb, analistii din cadrul Morgan Stanely estimand ca aproximativ 1,2% din vanzari sunt amenintate.
Pentru a compensa costurile mai mari cu materia prima, companiile au incercat sa impuna consumatorilor preturi mai ridicate. Analistii anticipeaza ca aceste companii se vor bucura de o situatie mai buna in 2007, cand se asteapta ca preturile la produsele alimentare sa ramana constante.
Volatilitatea pietei de contracte futures pe grau atinge maximul in mod traditional in luna octombrie, dupa ce sunt digerate informatiile legate de recolta de primavara din emisfera de sud si primii indicatori privitori la nivelul probabil al productiei de grau din America de Nord.
In acest an, exista mai multe motive de ingrijorare, incluzand faptul ca rezervele de grau se situeaza la cel mai scazut nivel din ultimii 25 de ani, iar rezervele de grau raportat la consum au atins cel mai scazut nivel din istorie. Toata aceasta situatie a dus la o crestere a preturilor. Contractele futures pe grau moale rosu de iarna tranzactionate pe Chicago Board of Trade au crescut cu peste 19% de la inceputul lunii si cu 55% in acest an. Preturile altor cereale, inclusiv ale porumbului, au avansat si ele. Deutsche Bank estimeaza ca stocurile globale de porumb au atins cel mai scazut nivel din 1979.
Gary Sharkey, din cadrul National Association of British and Irish Millers, a declarat ca cresterea preturilor la grau inregistrata in acest an i-ar incuraja pe agricultori sa cultive mai mult grau in acest an, ceea ce ar genera o productie mai mare anul viitor, in cazul in care conditiile meteorologice permit acest lucru.
Vremea a reprezentat insa o adevarata problema in acest an, in special in Australia, care produce 14% din cantitate a totala de grau comercializata pe plan global. Seceta puternica din aceasta regiune a generat estimari conform carora productia se va situa la mai putin de jumatate din cele 24 de milioane de tone recoltate anul trecut. In plus, exista temeri ca si anul viitor vremea va fi problematica.
Declinul exporturilor de grau din Australia va afecta in principal Japonia, Indonezia si Coreea de Sud, care vor fi nevoite sa obtina importuri din partea altor mari exportatoare de grau din America de Nord, Europa Occidentala, Rusia si Ucraina.
Piata cerealelor a suferit in acelasi timp modificari din cauza volumului de capital speculativ investit de fondurile de hedging si alti investitori care se bucura de un acces mai facil la piata de marfuri gratie progresului inregistrat de sistemul electronic de tranzactionare.
Un alt motiv de ingrijorare il reprezinta cresterea cererii de combustibil creat din recolte.
Pe termen lung, marfuri ca graul si porumbul sunt asteptate sa inregistreze cresteri sustinute de pret.
Preturile ar putea continua sa creasca. Lewis declara ca preturile la porumb si grau se situeaza la niveluri relativ scazute din punct de vedere istoric, adaugand ca acestea ar avea nevoie sa creasca cu 135% si 60% respectiv pentru a atinge maximele inregistrate in 1996 in termeni ajustati la inflatie.

Franta: Incredere in crestere in puterea combustibililor bio
Franta este cel mai mare exportator de cereale al Europei. Astfel, nu surprinde entuziasmul cu care fermierii francezi au primit planurile guvernului de a majora proportia de etanol pe baza de cereale in benzina. Thierry Breton, ministrul francez de finante, a anuntat lansarea primei pompe ce furnizeaza E85, un carburant ce contine 85% etanol. Intr-un an, acesta va fi vandut la 500 de pompe. Aceasta metoda ar putea contribui la reducerea emisiilor de CO2 si ar fi in avantajul fermierilor. Insa Claude Mandil, director al Agentiei Internationale de Energie, a declarat ca "Europa si Statele Unite ar apela la Brazilia si India", importand etanol produs mai eficient din trestie de zahar decat din porumb si sfecla de zahar.

Australia: Seceta afecteaza productia
Guvernul australian a anuntat recent ca ar putea acorda agricultorilor subventii mai mari, de pana la aproape 1,2 mld. euro, dupa ce Australia s-a confruntat cu o seceta extrem de puternica. Primul-ministru australian, John Howard, a anuntat ca vor fi acordate fonduri suplimentare in valoare de 350 mil. dolari australieni sub forma de subventii pentru agricultorii afectati. Primul-ministru a adaugat ca pachetul de subventii va fi mentinut pana in 2008. Australia se numara de obicei printre cei mai mari exportatori de grau din lume, iar situatia productiei din acest an a afectat deja pietele internationale.

Ucraina: Scad marjele de profit ale companiilor din sector
Giganti ca Bunge, Cargill si Toepfer au jucat un rol important in recladirea sectorului agricol al Ucrainei, care se numara printre cei mai mari sase exportatori de cereale. Insa cand situatia se inrautateste pe piata internationala, guvernele populiste de la Kiev nu ezita sa reduca marjele de profit ale acestora pentru a mentine preturile la alimente la un nivel scazut pentru consumatori. Recent, statul a incercat sa oblige companiile din acest sector sa vanda graul la un pret cu 20 de dolari mai mic pe tona dupa ce acesta nu a reusit sa constituie stocuri la preturile mici din vara. Cand companiile au refuzat, oficialii guvernamentali au introdus autorizatii pentru exporturile de grau fara nicio avertizare prealabila. In acest context, industria a suferit pierderi de milioane de dolari, iar reputatia Ucrainei de furnizor de incredere de cereale a fost afectata.

Marea Britanie: Consumatorii cheltuiesc mai mult pe alimente
Consumatorii britanici, care ani la rand s-au bucurat de unele dintre cele mai mici preturi la produsele de bacanie din Europa, sunt nevoiti acum sa plateasca mai mult pentru aceste produse, companiile din sector transferand o parte din cresterile de costuri catre consumatori. In septembrie, preturile la alimente au inregistrat a cincea majorare lunara consecutiva, conform British Retail Consortium. Preturile la paine au inregistrat o crestere semnificativa in acest an. Companiile producatoare de dulciuri au majorat si ele preturile in urma cresterii preturilor la cacao si zahar. Companiile producatoare de bere se confrunta cu o crestere a pretului la malt generata de o productie scazuta. Acestora le-a fost mai greu sa transfere cresterile de costuri catre consumatori din cauza discounturilor realizate de supermarketuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO