Business Internaţional

Cresterea provizioanelor a macinat profitul Raiffeisen International

13.08.2009, 17:24 18

Raiffeisen International Bank-Holding, banca austriaca ce desfasoara operatiuni in 17 tari foste comuniste din Europa de Est, a inregistrat un declin de 93% al profitului in trimestrul al doilea pe fondul constituirii unor provizioane mai mari in scopul acoperirii creditelor neperformante, scrie Bloomberg.

Profitul net raportat de banca a scazut pana la nivelul de 22 mil. euro, de la 311,3 mil. euro in perioada similara a anului trecut, potrivit declaratiei creditorului cu sediul la Viena. Veniturile au infirmat asteptarile analistilor care estimau 24,1 mil. euro.

Bancile occidentale cu operatiuni in Europa de Est se confrunta cu pierderi in crestere legate de credite, in contextul in care criza economica mondiala ameninta sa destabilizeze economiile unde cresterea bazata pe creditare si exporturi a stagnat.

Raiffeisen International, care a atras luna trecuta 1,25 mld. euro de la actionarul sau majoritar, a majorat provizioanele la creditele neperformante de aproape cinci ori, pana la un nivel de 523 mil. euro, de la 108 mil. euro in urma cu un an.

Raiffeisen nu a oferit niciun fel de estimare privind evolutia pe intregul an, insa CEO-ul bancii, Herbert Stepic, a declarat ca banca a facut ajustarile necesare pentru a face fata crizei .

"Grupul nostru este pregatit pentru eventualitatea ca turbulentele economice sa fie in continuare puternice, si suntem bine pozitionati pentru situatia in care conditiile din regiune incep sa se imbunatateasca in 2010, dupa cum este asteptat", a declarat directorul executiv al bancii austriece, Herbert Stepic.

Numarul creditelor neperformante a crescut pana la 6,8% din total, in crestere cu 3,7% fata de anul trecut, potrivit datelor companiei.

Banca austriaca, al carei profit provine in intregime din Europa de Est, urmeaza sa elimine 2.100 de locuri de munca in Ucraina si Ungaria. In acelasi timp, Raiffeisen a suspendat procesul de extindere a retelei de filiale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO