Business Internaţional

Criticii fac coada la usa celui mai influent presedinte al bancii centrale americane, Alan Greenspan

Criticii fac coada la usa celui mai influent presedinte al bancii centrale americane, Alan Greenspan

Alan Greenspan, fost presedinte al Fed: Derivatele au fost si sunt un vehicul extraordinar de util prin care se transfera riscul de la cei care nu ar trebui sa si-l asume catre cei care sunt dispusi si capabili sa faca acest lucru. (declaratie din 2003 - n. red.) (Foto: Reuters)

12.10.2008, 19:28 17

Warren Buffett observa cu cinci ani in urma ca derivatele sunt "arme financiare de distrugere in masa, implicand pericole care desi latente acum, sunt potential letale", scrie International Herald Tribune.

O proeminenta figura a lumii financiare are totusi o parere diferita. Iar opiniile sale au avut cea mai mare influenta in dezbaterile privitoare la reglementarea si utilizarea derivatelor - contracte exotice ce promiteau sa-i protejeze pe investitori de pierderi, incurajand astfel utilizarea unor practici mai riscante care au dus la criza financiara. Timp de peste un deceniu, Alan Greenspan a obiectat cu vehementa ori de cate ori derivatele intrau in atentia Congresului sau Wall Street-ului.
"Derivatele au fost si sunt un vehicul extraordinar de util prin care se transfera riscul de la cei care nu ar trebui sa si-l asume catre cei care sunt dispusi si capabili sa faca acest lucru", declara Greenspan in fata comitetului bancar din cadrul Senatului in 2003. "Credem ca ar fi o greseala" sa se inaspreasca reglementarile privitoare la aceste contracte, adauga el.
Astazi, in contextul crizei financiare, credinta acestuia in derivate ramane nezdruncinata. Problema nu este legata de contracte in sine. Mai degraba, cei care le folosesc au devenit lacomi. O lipsa de integritate a declansat criza, a declarat el, cei care se ocupau de aceste contracte nefiind de incredere.
Altii au insa o parere total diferita despre ce s-a intamplat si despre rolul jucat de Greenspan. "In mod clar, derivatele ocupa un rol central in cadrul crizei, iar Greenspan a fost cel mai mare sustinator al necesitatii de a nu intari reglementarile in domeniul acestora", spune Frank Partnoy, profesor in cadrul University of San Diego.
Piata derivatelor se ridica la 531.000 de miliarde de dolari, in crestere de la 106.000 de miliarde de dolari in 2002. Avand in mod teoretic menirea de a limita riscurile si a preintampina problemele financiare, contractele de acest tip au generat in schimb nesiguranta si au extins de fapt riscurile pe fondul indoielilor privitoare la modul in care companiile le valorizeaza.
Daca Greenspan ar fi actionat altfel ca presedinte al Fed in perioada 1987-2006, spun economistii, actuala criza nu s-ar fi produs sau nu ar fi avut actuala amploare.
De-a lungul anilor, Greenspan a condus un ambitios experiment american, permitand fortelor de piata sa actioneze liber. Acum, tara se confrunta cu consecintele acestui experiment.
Derivatele au fost create ca protectie impotriva pierderilor din investitii. La scara mai mare, astfel de contracte permit firmelor de servicii financiare si companiilor sa-si asume riscuri mai complexe pe care acestea le-ar evita in mod obisnuit. Iar contractele pot fi tranzactionate, limitand si mai mult riscurile, dar sporind numarul partilor expuse.
In anii '90, unii au argumentat ca derivatele au devenit atat de complexe, incat necesitau control federal pentru a proteja sistemul financiar. Greenspan a respins insa aceste restrictii. Chiar de la inceputul colapsului pietei rezidentiale, deciziile lui Greenspan au inceput sa fie revizuite.
Unii analisti spun ca nu este drept ca Greenspan sa fie invinuit pentru amploarea crizei. "Ideea ca Greenspan ar fi putut genera o alta situatie este naiva", a declarat Robert Hall, economist in cadrul Hoover Institution.
Greenspan a refuzat sa fie intervievat, expunandu-si in schimb ideile in cartea sa de memorii "The Age of Turbulence". El considera ca actuala criza este o urmare a incapacitatii Wall Street-ului de a se comporta onorabil. "Pe o piata bazata pe incredere, reputatia are o valoare economica semnificativa", a declarat acesta. In mod repetat insa, Greenspan a sustinut ca pietele pot face fata singure riscurilor.
Arthur Levitt Jr., fost presedinte al SEC, organismul de reglementare a pietei americane de capital, spune ca Greenspan se opunea reglementarii derivatelor dintr-un dispret fundamental fata de guvern.
De-a lungul timpului, unii au ridicat semne de intrebare. In 1992, Edwad Markey a cerut institutiei denumite la acea vreme General Accounting Office sa studieze riscurile implicate de derivate. Doi ani mai tarziu, biroul publica un raport identificand probleme in ceea ce priveste reglementarea derivatelor. "Prabusirea brusca sau retragerea abrupta de la tranzactionare a oricaruia dintre acesti mari dealeri ar putea crea probleme de lichiditate pe piete si riscuri pentru altii, incluzand bancile asigurate federal si sistemul financiar ca intreg", declara Charles Bowsher, director al biroului in 1994.
"Reglementarea federala nu implica nimic care s-o faca superioara reglementarii pietei", raspundea Greenspan. El avertiza ca derivatele ar putea amplifica crizele pentru ca reuneau fondurile multor institutii aparent independente. Totusi, aceasta posibilitate este "extrem de redusa", iar "riscul face parte din viata", adauga Greenspan.
"Avea un fel de a vorbi care te facea sa crezi ca stie exact despre ce vorbeste tot timpul", spune senatorul Tom Harkin, un democrat din Iowa. "Putea spune lucrurile astfel incat cei care-l ascultau sa nu doreasca sa-i puna intrebari. Era Oracolul si cine putea sa-i puna spusele la indoiala?"
 
Longevivul
 
  • Nascut pe 6 martie 1926 in New York, este unul dintre cei mai logevivi presedinti ai bancii centrale americane ocupand aceasta functie intre 1987 si 2006.
  • A fost presedinte al Fed pe durata mandatelor a patru presedinti americani: Ronald Reagan, George H.W. Bush, Bill Clinton si George W. Bush
  • Si-a capatat notorietatea dupa ce a reusit sa evite o catastrofa economica ca urmare a caderii bursei din octombrie 1987.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO