Business Internaţional

Criza a adus falimente pe banda rulanta in Europa de Est

07.10.2009, 23:15 68

Numarul de falimente a explodat in Europa Centrala si de Est dela inceputul anului, confirmand impactul puternic pe carerecesiunea l-a avut asupra economiei reale.

Cifrele indica faptul ca numarul de firme care au solicitatinceperea procedurilor de faliment sau insolventa a crescut inmedie cu peste 50% fata de anul trecut. Desi au inceput sa aparasemne ca economiile din regiune isi vor reveni, analistii sunt deparere ca numarul falimentelor va continua sa creasca inurmatoarele luni.

In Cehia, 969 de firme au intrat in faliment in primele treitrimestre ale anului, in crestere cu 54% fata de acelasi intervaldin 2008, potrivit informatiilor publicate de Biroul de Credit dinCehia, scrie Prague Daily Monitor.

In perioada ianuarie-septembrie, 3.516 companii si antreprenoriau solicitat demararea procedurilor de faliment, cu 80% in plusfata de primele noua luni ale anului precedent.

5.000 de cereri pentru faliment in Cehia pana lasfarsitul anului

"Estimam ca numarul total de solicitari de intrare in falimentva creste la 5.000 pana la sfarsitul anului", a declarat PavelFinger, membru al consiliului de administratie din cadrul Birouluide Credit din Cehia.

Totodata, perioada ianuarie-septembrie a adus un numar de 1.602falimente personale (persoane fizice), aproape de trei ori maimulte decat anul trecut. Acest avans substantial se explica prinfaptul ca institutia falimentului personal este de data recenta,fiind introdusa abia anul trecut in Cehia, dar si prin contextuleconomic nefavorabil de anul acesta.

Numar dublu de falimente in Polonia

In Polonia, desi cifrele sunt mult mai mici comparativ cu restulstatelor din Europa Centrala si de Est, numarul de falimente s-adublat fata de anul trecut, potrivit unui raport realizat decompania de asigurari Euler Hermes. In prima jumatate a lui 2009,peste 290 de companii au intrat in faliment, cele mai afectatefiind cele din sectorul de textile si cel imobiliar, potrivit NoweMedia.

Analistii de la Euler Hermes sunt de parere ca numarul defalimente va continua sa creasca, cu toate ca Polonia a reusit saevite recesiunea si s-a mentinut pe plus in ceea ce privesteevolutia economica.

Nici in Bulgaria situatia nu este roz. Numarul firmelor ce auintrat in faliment in perioada ianuarie-august a urcat la 221, increstere cu 63% fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivitRegistrului Comertului din Bulgaria, scrie Dnevnik.

In Romania, un numar total de 2.851 de companii au intrat infaliment in prima jumatate a anului, potrivit unei analize acompaniei Coface. Totodata, un numar de 10.435 de companii se aflauin diferite stadii ale procedurii de insolventa, se arata inanaliza Coface. Discrepantele destul de mari intre numarul defalimente din tari precum Polonia sau Cehia si cel din Romania"incepe de la legea insolventei", este de parere Cristian Ionescu,director general al Coface pentru Romania, Bulgaria siSlovacia.

"In Polonia, spre exemplu, este extrem de dificil pentru uncreditor sa solicite inceperea procedurii de insolventa, iar legeafalimentului nu a fost inca reformata. In Romania in schimb, s-atrecut de la protectia debitorului la protectia creditorului. Dacalegea din Polonia ar fi similara cu cea din Romania, in mod siguram vedea mai multe cazuri de faliment", spune Ionescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO