Business Internaţional

Criza a adus pierderi de 50.000 mld. $

09.03.2009, 17:25 9

Valoarea activelor financiare globale - incluzand actiuni, obligatiuni si rezerve valutare - a scazut cu mai mult de 50.000 mld. dolari (circa 39.500 mld. euro) in 2008, potrivit unui studiu al Bancii Asiatice de Dezvoltare (ADB), citat de Bloomberg. Suma este echivalenta cu Produsul Intern Brut la nivel mondial intr-un an.

Tarile asiatice, cu exceptia Japoniei, au pierdut aproape 9.600 mld. dolari (7.570 mld. euro), in timp ce America de Sud a asistat la o scadere cu 2.100 mld. dolari (1.650 mld. euro) a activelor financiare.
"Pierderile financiare sunt enorme, iar consecintele asupra economiilor lumii vor fi pe masura", a declarat Claudio Loser, fost director al Fondului Monetar International (FMI) si autor al raportului ADB. Raportul nu precizeaza insa valoarea exacta a declinului activelor in celelalte zone ale lumii.
Unele dintre cele mai mari institutii financiare mondiale, precum Lehman Brothers si Merrill Lynch, s-au prabusit in conditiile in care sistemul bancar global a raportat pierderi si reduceri de active contabile in valoare de 1.200 mld. dolari in ultimii doi ani. De asemenea, bursele globale au pierdut 28.700 mld. dolari (22.600 mld. euro) din capitalizare in 2008 si inca 6.600 mld. dolari de la inceputul acestui an.
"Politicile macroeconomice si reglementarile foarte slabe au permis economiei globale sa-si depaseasca limitele de crestere si au contribuit la crearea unui dezechilibru pe piata", a explicat Loser.
Economia globala s-ar putea contracta anul acesta pentru prima data dupa al doilea razboi mondial, iar schimburile comerciale vor ajunge la cel mai scazut nivel din ultimii 80 de ani, se arata intr-un studiu al Bancii Mondiale. Estimarile anterioare ale FMI indicau o crestere economica de 0,5%. Cresterea economica din tarile emergente ar putea scadea la jumatate in 2009, iar o revenire la nivel global ar putea incepe de-abia la sfarsitul anului sau la inceputul lui 2010, spun analistii. Aceste tari, care au scapat intr-o prima faza de turbulentele financiare, se confrunta cu mai multe probleme decat economiile dezvoltate, iar situatia se inrautateste constant, precizeaza raportul ADB.
"In acelasi timp, intrarile nete de capital pe pietele emergente vor scadea pana la 165 mld. dolari in 2009, fata de 470 mld. dolari anul trecut si 930 mld. dolari in 2007, spune Loser, citand estimarile Institutului International de Finante.
"Actuala criza este prima cu adevarat globala din istoria umanitatii", a declarat Michel Camdessus, managing director al FMI. "Nicio tara nu a scapat de ea si inca nu a atins punctul maxim".
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO