Business Internaţional

Criza actuala incepe sa semene din ce in ce mai mult cu Marea Depresiune

27.11.2008, 16:16 21

In decurs de doua saptamani pana pe 20 noiembrie, 2008, indicele bursier american Dow Jones Industrial Average a pierdut 16 puncte procentuale. Tot in decurs de doua saptamani pana pe 20 noiembrie 1931, indicele scazuse cu acelasi procent, scrie The Wall Street Journal.
In ultimele saptamani ale anului 1931, indicele a pierdut inca 20 de procente. Apoi, a continuat sa piarda inca 47% inainte de a se opri din scadere pe 8 iulie 1932. Este cruciala realizarea faptului ca pietele nu se vor opri in mod necesar din scadere numai pentru ca au scazut deja cu un procent foarte mare. Este de asemenea vital sa se determine cat de pesimist poate deveni cel mai pesimist scenariu si cum se poate reactiona in cazul realizarii acestuia.
Cand vine vorba de astfel de scenarii, anii 1931-1932 sunt graitori. Cand indicele Dow s-a oprit in sfarsit din scadere, in iulie 1932, acesta pierduse 88% in 36 de luni. In acel punct, numai cinci din cele aproximativ 800 de companii care supravietuisera pe bursa newyorkeza pierdusera mai putin de doua treimi din valoare, de la maximul din 1929.
Editiile Wall Street Journal din 1931 iti dau fiori atunci cand compari ceea ce se intampla atunci cu ceea ce se intampla in prezent. "Cand industria auto isi va relua operatiunile in viitorul apropiat, aceasta se va bucura de scaderile considerabile ale costurilor cu forta de munca", era titlul unui articol de pe prima pagina a editiei din 9 noiembrie a Wall Street Journal.
Economia americana a inregistrat o scadere de 14,7% in 1931. Desi nimeni nu se asteapta ca economia sa avanseze in trimestrul patru al lui 2008, aceasta s-a mentinut la acelasi nivel pana acum in acest an si a scazut cu "numai" 0,3% in trimestrul trei. In 1931, unul din sase americani nu avea un loc de munca, in timp ce astazi raportul este de unu la 16.
In cazul producerii unei noi recesiuni, scaderea actiunilor va fi cea mai neinsemnata dintre probleme. Nimeni nu poate controla efectul pietelor asupra consumatorilor, insa acestia pot controla modul in care isi administreaza banii.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO