Business Internaţional

Criza creditelor ipotecare arunca dolarul sub talpile euro si ale lirei sterline

23.07.2007, 17:34 15

Dolarul american s-a depreciat in raport cu moneda europeana la un nivel record. Fata de lira sterlina, dolarul a atins cea mai slaba pozitie din ultimii 26 de ani.
Deprecierea monedei americane in raport cu euro si lira sterlina a avut loc timp de sase saptamani consecutive ca urmare a speculatiilor ca pierderile de pe piata ipotecara vor ameninta recuperarea economica a Statelor Unite ale Americii, marcand astfel un minim al ultimilor 26 de ani in raport cu moneda britanica, scrie Bloomberg.
Scaderea dolarului ar putea continua si in urmatoarea saptamana, avand in vedere ca ar putea avea loc o scadere a vanzarilor de imobiliare.
"Perspectivele dolarului sunt inca sumbre. Exista suficiente ingrijorari cu privire la criza existenta pe piata creditelor subprime care ar putea genera probleme pietelor financiare," spune Robert Robis, administrator de portofoliu in cadrul fondului de investitii OppenheimerFunds din New York.
Saptamana trecuta dolarul a pierdut 0,3 procente pana la o cotatie de 1,3827 dolari pentru un euro, si 1,1 procente pana la nivelul de 2,0561 dolari pentru o lira sterlina. In raport cu yenul japonez cotatia dolarului a scazut cu 0,5 procente pana la 121,27 yeni.
Dolarul a atins vineri nivelul de 1,3843 dolari pentru un euro, cea mai slaba cotatie de la debutul monedei europene in ianuarie 1999, si o cotatie de 2,0587 dolari pentru lira sterlina, cel mai scazut nivel din luna mai a anului 1981.
"Vom asista in continuare la o depreciere a dolarului. Oamenii devin nervosi fata de piata creditelor. Principala ingrijorare este ca va fi afectata cresterea economica a Statelor Unite", spune Rafael Martorell, dealer-sef in cadrul BNP Paribas Securities din New York.
Vanzarea de imobile vechi din SUA a scazut cel mai probabil pana la un ritm anual de 5,87 de milioane luna trecuta, fata de un nivel de 5,99 milioane in mai. Un raport guvernamental programat pe 26 iulie va indica, potrivit estimarilor, o noua incetinire a vanzarilor de locuinte pana la un ritm anual de 892.000 in iunie de la 915.000 cu o luna mai devreme, conform unui sondaj diferit.
Banca Centrala a Statelor Unite a mentinut rata dobanzii la 5,25 de procente, comparabila cu o dobanda de 4 procente in zona euro si de 5,75 procente in Marea Britanie, de 6,25 procente in Australia si de 0,5 procente in Japonia.
Dobanda la obligatiunile bancii centrale emise in decembrie a scazut pana la 5,18 procente vineri, cel mai coborat nivel din intreaga luna, de la 5,215 procente cu o saptamana in urma.
Principalii indici bursieri din SUA au scazut la un nivel record saptamana aceasta, in timp ce Trezoreriile au inregistrat consistente depuneri, investitorii cautand siguranta guvernamentala.
"Ingrijorarea legata de evolutia pietei de credite relaxate indeamna de asemenea oamenii sa isi reduca apetitul pentru active riscante, fapt care va avantaja yenul. Dar nu cred ca va dura mult timp. Apetitul pentru castiguri mari este inca prezent," spune Samarjit Shankar, director de strategie globala la Bank of New York Mellon din Boston.
Yenul japonez s-a apreciat in raport cu moneda europeana si a crescut pana la maximul ultimilor sase saptamani in raport cu dolarul, in conditiile in care pierderile inregistrate de actiuni i-a determinat pe investitori sa reduca treptat detinerea de active riscante finantate prin credite din Japonia.
Preturile bunurilor de larg consum din Japonia fara a lua in calcul cele ale produselor alimentare s-au depreciat cu 0,1 procente luna trecuta in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, scadere ce a urmat alteia de 0,1% procente in luna mai potrivit unui sondaj realizat de Bloomberg News.


Dolarul in scadere
Saptamana trecuta dolarul a scazut cu 0,3% pana la o cotatie de 1,3827 dolari pentru un euro, si 1,1% pana la nivelul de 2,0561 dolari pentru o lira sterlina. In raport cu yenul japonez cotatia dolarului a scazut cu 0,5 procente pana la 121,27 yeni.
Banca Centrala a SUA a mentinut rata dobanzii la 5,25%, fata de o dobanda de 4 % in zona euro si de 5,75% in Marea Britanie, de 6,25% in Australia si de 0,5% in Japonia.
Dobanda la obligatiunile emise de Fed in decembrie a scazut pana la 5,18% vineri, cel mai coborat nivel din intreaga luna, de la 5,215% cu o saptamana in urma.
Un raport guvernamental programat pe 26 iulie va indica, potrivit estimarilor, o noua incetinire a vanzarilor de locuinte pana la un ritm anual de 892.000 in iunie de la 915.000 in luna precedenta, potrivit unui sondaj.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO