Business Internaţional

Criza darama si ultimul bastion: piata imobiliara comerciala

03.10.2008, 16:46 39

Cu doar o luna in urma finantatorul imobiliar Scott Coles a fost gasit mort, avand alaturi o scrisoare de adio, principala pista a anchetatorilor fiind aceea a unei sinucideri. In mod neasteptat, aceasta tragedie a atras atentia asupra pietei imobiliare comerciale din Statele Unite, care incepe sa dea semne de slabiciune, scrie Wall Street Journal.

In timpul exploziei pietei imobiliare americane, Coles a transformat compania Mortgages Ltd. intr-unul dintre cei mai importanti creditori ipotecari din Arizona. Compania s-a specializat pe acordarea de credite cu perioada de rambursare scurta si dobanzi ridicate, credite care erau contractate de obicei de dezvoltatorii imobiliari cu bonitate indoielnica. Insa, odata cu pranbusirea pietei imobiliare americane, problemele au inceput si pentru compania detinuta de Coles.
Pentru a mentine performantele companiei, Coles a inceput sa se bazeze din ce in ce mai mult pe creditele contractate de la Radical Bunny, o companie financiara obscura. De asemenea, Coles a incercat sa refaca rezervele de lichiditate ale firmei printr-o serie de modalitati foarte putin agreate de investitorii deja existenti. Aceasta situatie a generat un val de plecari ale angajatilor din top management.
Pana acum, segmentul comercial a evitat pierderile imense inregistrate pe celealalte segmente ale pietei imobiliare. Si asta in conditiile in care pe acest segment nu se inregistra un surplus semnificativ de oferta. Dar declinul accentuat inregistrat de preturile proprietatilor americana si incetinirea ritmului de crestere economica incep sa-si faca simtite efectele: Mortgages Ltd. si ceilalti creditori de profil incep sa raporteze o crestere a numarului imprumuturilor neperformante.
Aceasta situatie pune o presiune uriasa asupra creditorilor care au investit miliarde de dolari in noile complexe comerciale. "Scott devenise prea optimist, considerand ca vremurile bune vor continua la infinit", a declarat consultantul imobiliar Elliott Pollack, care detine actiuni in cadrul Mortgages. "Situatia s-a schimbat insa radical si multi dintre creditori vor fi prinsi in malaxorul acestei crize", a adaugat acesta.
In ultimul timp, Coles intampinase o serie de dificultati. Debitorii si investitorii Mortgages declansasera un proces in cadrul Curtii Superioare din Arizona acuzand compania pe care acesta o conducea de frauda, inselaciune si abuz de incredere.
Compania neaga insa toate aceste acuzatii, presedintele Laura Martini declarand ca procesul intentat de debitori si investitori nu face altceva decat sa puna si mai multa presiune aupra creditorului, afectat deja serios de turbulentele de pe piata financiara.
Avocatii companiei acuza debitorii ca incearca sa exploateze situatia generata de moartea lui Coles pentru a provoca colapsul companiei. "Mortgages nu are nimic de ascuns", sustine avocatul John Clemency.
Pe 24 iunie, compania - care a fost fondata de tatal lui Coles in urma cu 45 de ani - a cerut protectie in instanta impotriva falimentului. Problemele Mortages pun in lumina un segment specializat pe credite cu perioada de rambursare scurta acordate dezvoltatorilor imobiliari si care implica riscuri extrem de mari.
Creditori din acest segment estimeaza ca numarul imprumuturilor acordate de ei nu depaseste 5% din piata generala a creditelor. Insa acesti bani ung rotitele unui mecanism extrem de important - piata imobiliara comerciala, care atrage ca un magnet investitorii ale caror ambitii depasesc de multe ori resursele lor de lichiditate.
Numai in Arizona, numarul unor astfel de creditori ajunsese in 2006 la 60, fata de numai 10 cat se inregistra cu doar doi ani inainte, potrivit Investors Mortgage Holdings. Creditorii de acest gen, locali s-au regionali, s-au extins insa pe intreaga piata americana. Pentru a-si finanta operatiunile, Mortgages a apelat la investitorii locali, acestia fiind atrasi de rezultatele financiare inregistrate de companie. Intr-o vreme in care alte investitii ar fi adus randamente modice, creditorul din Arizona inregistra o crestere de 100% a profitului. In aceste conditii, sumele stranse de Coles de la investitori se ridicau la peste 720 mil. dolari.
Astazi creditorii precum Mortgages, care nu si-au extins operatiunile in timpul exploziei pietei imobiliare, au suficiente lichiditati insa sunt afectati de numarul din ce in ce mai mare al imprumuturilor neperformante. O asemenea situatie ar putea priva dezvoltatorii de spatii comerciale de o sursa importanta de finantare.
Mortgages a fost fondata in 1963 de Charles Coles, Scott preluand fraiele afacerii la jumatatea anilor '90. La inceput acesta a continuat linia conservatoare initiata de tatal sau. De exemplu, pana in 2004 compania acorda foarte rar credite cu o valoare mai mare de 20 mil. dolari.
Ulterior, Coles a schimbat tactica miscandu-se dinspre operatiunile modeste spre finantarea unor proiecte de amploare, prin intermediul unor credite mai mari si cu perioade de rambursare mai lungi. Un specialist in segmentul financiar, Coles si-a creat relatii in randul doctorilor, al avocatilor si al tuturor celor care detineau lichiditati de peste 1 mil. dolari si erau dispusi sa investeasca in compania sa. Operand in aceeasi maniera ca institutiile de pe Wall Street acesta a vandut investitorilor instrumente financiare bazate pe ipoteci, ceea ce a atras compania definitiv in criza.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO