Business Internaţional

Criza de incredere a dolarului american va continua si in acest an

05.01.2004, 00:00 19



Pe fondul deficitelor si protectionismului Statelor Unite, dolarul american va continua sa scada, anticipeaza majoritatea analistilor pietelor valutare. Totusi, a obtine profit pe pietele valutare nu va mai fi la fel de usor ca anul trecut pentru ca anul 2004 "va fi un an mult mai dificil in ceea ce priveste anticiparea evolutiilor valutare individuale," remarca Dick Morris, din cadrul Putnam Investments din Boston.



"Dolarul se confrunta cu o criza de incredere pe termen lung, sau, intr-o formulare mai putin dramatica, cu o schimbare a preferintelor investitorilor catre active exprimate in alte monede," spune Anne Parker Millis, economist in cadrul Brown Brothers Harriman & Co. din New York.



Factorii ce vor determina continuarea tendintei descendente a dolarului vor fi aceiasi ca si in ultimul an si jumatate. "Cele doua elemente economice negative sunt cele doua deficite, al bugetului federal american si al contului curent american", spune Stephen Jen, economist in cadrul Morgan Stanely din Londra. Pe anul 2003, deficitul de cont curent este estimat la peste 500 miliarde de dolari, sau peste 5% din PIB-ul Statelor Unite. Iar, din moment ce americanii nu economisesc suficient, va fi necesara o finantare externa a acestui deficit.



Dar, pe fondul unor portofolii de actiuni si obligatiuni americane deja supra-saturate, a celor mai scazute valori din ultimii patru decenii ale ratelor dobanzii in Statele Unite si a temerilor legate de continuarea procesului de redresare economica a Statelor Unite si a situatiei de pe Wall Street, investitorii straini privati sunt reticenti in ceea ce priveste achizitionarea de active americane. Investitorii sunt in acelasi timp nelinistiti pentru ca banuiesc ca administratia Bush se foloseste de aceasta scadere a dolarului pentru a impulsiona exporturile, a spori numarul locurilor de munca, sporindu-si in acest fel sansele de a fi realeasa.



Un alt factor politic negativ pentru dolar este remanifestarea protectionismului. Alte temeri sunt legate de mentinerea riscurilor producerii unor noi atacuri teroriste impotriva Statelor Unite si de posibilitatea ca bancile centrale din Asia sa decida in sensul reducerii imenselor holdinguri in dolari pe care le detin.



In plus, majoritatea analistilor cred ca cel mai important declin al dolarului va fi in raport cu monedele asiatice. Anul trecut, datorita nivelului scazut al ratelor dobanzii in cea mai mare parte a lumii, principalul factor ce a contat pentru investitori a fost randamentul.



La sfarsitul anului trecut, dolarul a atins cel mai scazut nivel din 1996 in raport cu monedele celor 12 tari ce utilizeaza moneda unica europeana. In acelasi timp, moneda americana a inregistrat cea mai scazuta valoare din ultimii 1 ani in raport cu lira britanica, cel mai scazut nivel din ultimul deceniu in raport cu dolarul canadian, cel mai scazut nivel din ultimii sapte ani in raport cu francul elvetian, cel mai scazut nivel din ultimii sase ani in raport cu dolarul australian.





Evolutia euro, pe agenda viitoarei reuniuni G7



Ministrii Finantelor din statele membre ale G7 vor avea discutii cu privire la deprecierea dolarului in cadrul viitoarei lor reuniuni, tarile europene fiind tot mai nelinistite de ascensiunea euro. Ministrii urmeaza sa se reuneasca la Boca Raton, in Florida, in perioada 6-7 februarie. Un euro puternic risca sa scada competitivitatea exportatorilor europeni, dar si SUA poate fi preocupata de deprecierea monedei nationale intrucat poate atrage un exod al capitalurilor, in detrimentul pietelor bursiere americane si al ratelor dobanzilor pe termen lung. Dupa ultima reuniune a ministrilor de Finante din G7, care a avut loc la Dubai in perioada 19-21 septembrie, s-a lansat un apel pentru "o mai mare flexibilitate a cursurilor de schimb din principalele tari si zone economice". Indemnul a fost interpretat drept o aluzie la strategia autoritatilor din Japonia si China, care franeaza in mod artificial aprecierea monedelor nationale fata de dolar, urmarind sa stimuleze competitivitatea companiilor lor pe piata din SUA. Insa efectul a fost o accelerare a aprecierii euro.





Japonia, interventii de 187 miliarde dolari



Japonia a vandut suma record de 20.000 miliarde de yeni (187 miliarde de dolari) in interventiile pe piata valutara din acest an, cand a incercat sa atenueze aprecierea yenului fata de dolarul aflat in cadere libera. Multi traderi anticipeaza ca Japonia va continua sa intervina activ pe piata anul viitor, dupa ce guvernul a luat mai multe masuri in decembrie pentru a se asigura ca are suficienta "munitie" pentru interventie. catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO