Business Internaţional

Criza de proportii pe piata britanica: o banca ipotecara se confrunta cu retrageri masive

17.09.2007, 16:59 19

Northern Rock, unul dintre cei mai mari creditori ipotecari din Marea Britanie, va primi ajutor din partea autoritatilor financiare, de vreme ce efectele crizei americane se fac din ce in ce mai simtite pe piata britanica, una dintre cele mai mari piete imobiliare din lume, scrie International Herald Tribune.
Northern Rock, care a cunoscut o dezvoltare remarcabila in ultimii ani, va primi un imprumut din partea Bancii Angliei, aceasta operatiune primind avizul guvernului britanic. Valoarea creditului nu a fost, insa, specificata.
In urma anuntului actiunile mai multor banci britanice au cunoscut o depreciere drastica, dupa ce investitorii si-au manifestat temerea ca problemele pe care le intampina Northern Rock s-ar putea extinde. Pretul actiunilor Northern Rock a coborat cu 31% la sfarsitul saptamanii trecute, ajungand la cel mai scazut nivel din ultimii sase ani.
In numai doua zile clientii bancii britanice au retras aproximativ 1,5 mld. lire sterline (3 mld. dolari) si analistii se asteapta ca retragerile sa continue si la inceputul acestei saptamani. Criza pe care o traverseaza banca britanica reprezinta primul semn de extindere a turbulentelor de pe piata financiara din Statele Unite, din moment ce, pana acum, bancile europene nu au avut de infruntat decat consecintele expunerii directe fata de piata americana a creditelor ipotecare riscante.
Mai mult, oficialii Northern Rock au declarat ca banca nu a acordat decat un volum foarte mic de credite ipotecare riscante, autoritatile financiare britanice confirmand aceasta informatie.
Creditele ipotecare acordate de catre Northern Rock au fost finantate, mai degraba, din bani proveniti de pe piata de capital decat din depozitele clientilor sai. Iar problemele sale au inceput in momentul in care, pe fondul turbulentelor de pe piata financiara internationala, imprumuturile interbancare au devenit din ce in ce mai greu de obtinut si mult mai scumpe.
"Efectele crizei pietei financiare s-au extins din ce in ce mai mult", a declarat Jonathan Loynes, economist la firma de consultanta Capital Economics. "Acest lucru inseamna ca, ne putem astepta ca turbulentele sa afecteze si alte institutii financiare care nu sunt direct implicate in aceasta criza", a adaugat el.
Actiunea Bancii Angliei de a sustine Northern Rock vine in urma unor miscari asemanatoare ale mai multor banci centrale din intreaga lume. BCE a facut infuzii de bani pe piata financiara din zona euro in mai multe randuri in ultima luna. Mai mult, banca centrala americana (Fed) ar putea reduce rata de referinta a dobanzii, abandonand planul de a mentine tinta de inflatie.
Northern Rock va avea, anul acesta, un profit operational cuprins intre 500 si 540 mil. lire sterline (727 si 786 mil. euro), dupa ce previziunile anterioare estimau un profit de 657 mil. lire sterline (956 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO