Business Internaţional

Criza din Ucraina i-a scos din anonimat pe producătorii de vin din Republica Moldova

Moldova are cel mai mare depozit natural de vinuri din lume, un adevărat oraş subteran vinicol - o reţea de tuneluri de 200 de kilometri. Sursa foto - Shutterstock

Moldova are cel mai mare depozit natural de vinuri din lume, un adevărat oraş subteran vinicol - o reţea de tuneluri de 200 de kilometri. Sursa foto - Shutterstock

Autor: Bogdan Cojocaru

04.08.2014, 00:00 1367
Criza din Ucraina i-a scos din anonimat pe producătorii de vinuri din Republica Moldova, cea mai săracă economie din Europa şi o ţară aflată în prima linie de front a conflictului dintre statele occidentale şi Moscova căruia i-au căzut victime exporturile moldoveneşti de vinuri către Rusia, scrie NPR, o organizaţie media americană.

Anul trecut, pentru a împiedica ieşirea ţării de sub sfera de influenţă rusească, Rusia a interzis importurile de vinuri moldoveneşti invocând motive de siguranţă alimentară, în condiţiile în care Rusia era cea mai mare piaţă pentru aceste produse. Între timp, în ţara vecină Ucraina a izbucnit o criză politică şi socială alimentă, spun statele occidentale, de Rusia.

„Aceasta ne ajută. Înainte, nimeni nu ştia că există o ţară numită Moldova. Acum ştiu, şi ştiu şi unde este. Lângă Ucraina!“, a explicat Andrian Davidescu, director comercial al Vinăriei din Vale, un producător de vinuri.

Un număr de 13 producători de vinuri de top moldoveneşti au ales exact aceste vremuri pentru a-şi promova produsele, despre care cunoscătorii spun că au devenit de o calitate mai bună în ultimii ani, în faţa importatorilor americani. Recent, ei au organizat un eveniment de degustare la Washington. Pe fiecare masă era un semn pe care scria: „Caut importator“. Următorul oraş vizitat este New York.

„Perspectivele pentru vinurile albe, seci şi aromate sunt fantastice“, spune Christy Canterbury, un expert în vinuri newyorkez.

Moldova a depăşit obstacolul reputaţiei de fost stat sovietic, „înapoiat şi care nu ştie ce face“ de care s-au lovit alte ţări. Pro­ducătorii moldoveni de vinuri folosec tehnologie modernă, iar „originea este excelentă“. Pentru Moldova, vinurile sunt o problemă de viaţă şi de moarte economică. Moldova este o ţară cu doar 3,6 milioane de locuitori şi cu toate acestea ocupă locul 14 în topul producătorilor de vin, chiar în spatele Braziliei, o ţară uriaşă.

Potrivit lui Canterbury, aproximativ un sfert din populaţia ţării munceşte, direct sau indirect, în industria vinului. Moldova are cel mai mare depozit natural de vinuri din lume, o reţea de tuneluri subterane de 200 km.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO