Business Internaţional

Criza energetică din SUA cauzată de frigul extrem arată cât de vulnerabilă a devenit lumea în faţa schimbărilor climatice şi ridică semne de întrebare privitoare la electrificare

Criza energetică din SUA cauzată de frigul extrem...

Autor: Catalina Apostoiu

16.02.2021, 22:02 5439

Pieţele de energie se confruntă cu o situaţie fără precedent. În numai patru zile, un val de frig care a cuprins centrul SUA a îngheţat conductele de gaze, a împins la maxime record preţurile electricităţii, forţând în ultimă instanţă operatorul reţelei din Texas să arunce peste 2 milioane de gospodării în întuneric în primele întreruperi de electricitate având legătură cu vremea din 2011, scrie Bloomberg.

Un vortex po­lar a dus mi­nime record în mare parte a Statelor Unite la sfâr­şitul pri­mei săptămâni din februarie. Pre­ţurile di­fe­ritelor tipuri de combustibili au început să crească puternic. Pe măsură ce temperaturile au continuat să scadă, conductele de gaze au început să cedeze, turbinele eoliene să îngheţe şi platformele petroliere să se închidă, chiar în condiţiile în care gospodăriile şi companiile şi-au crescut cererea pentru încălzire la niveluri record.

Criza de energie din Texas a continuat să se extindă mai apoi, aproape 5 milioane de oameni rămânând fără electricitate în condiţiile în care autorităţile se luptă să evite un colaps total al reţelelor.

Centrele medicale se grăbesc să administreze vaccinuri, zborurile sunt anulate, producţia de petrol şi gaze are puternic de suferit.

Preşedintele american Joe Biden a aprobat o declaraţie de urgenţă pentru Texas, făcând disponibile resurse suplimentare.

Urmăresc pieţele de energie şi problemele legate de reţele de ceva vreme şi nu-mi pot aminti un eveniment de vreme extremă care să fi avut impact la o scară atât de mare asupra ţării. Situaţia este critică, arată Neil Chatterjee, membru al Comisiei federale de reglementare a pieţei de energie din SUA.

Episodul de frig extrem este doar ultimul dintr-un lanţ de evenimente de vreme severă care au zguduit reţelele de electricitate şi au dat peste cap pieţele de energie la nivel mondial în ultimele luni. Toate acestea arată cât de vulnerabilă a devenit lumea în faţa unor condiţii meteo din ce în ce mai puţin previzibile aduse de schimbările climatice şi ridică semne de întrebare în legătură cu eforturile globale de a electrifica totul, de la transport, la încălzire şi răcire.

Astfel de probleme capătă urgenţă în condiţiile în care schimbările climatice nu vor face decât să aducă noi episoade de vreme extremă, iar acest lucru nu înseamnă doar căldură extremă, ci şi frig extrem.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO