Business Internaţional

Criza financiara a dus profitul SocGen cu 84% sub nivelul de anul trecut

03.11.2008, 18:03 13

Profitul net al bancii a coborat pana la 183 mil. euro, fata de 1,12 mil. euro in perioada similara a anului trecut. Rezultatele se situeaza mult sub nivelul mediu de 581 mil. euro estimat de analisti anterior publicarii rezultatelor oficiale, potrivit Bloomberg.

Profitul in primele noua luni a scazut pana la 1,9 miliarde euro.
Societe Generale a inregistrat reduceri ale valorii activelor de 1,4 mld. euro in trimestrul precedent, inclusiv pierderi de 447 mil. euro legate direct de colapsul Lehman Brothers si 453 mil. euro provenind din expunerea pe piata americana a asigurarilor de obligatiuni. Directorul executiv al SocGen Frederic Oudea a evitat insa sa foloseasca noile reguli de contabilizare a pierderilor - mult mai relaxate, de altfel - care au ajutat Deutsche Bank sa raporteze, in mod neasteptat, un profit in trimestrul precedent.
"Am decis sa abordam aceasta situatie cu prudenta", a declarat Oudea. "Acest profit nu este rodul artificial al schimbarilor anticipate in ceea ce priveste regulile de contabilizare a pierderilor", a adaugat seful SocGen.
In urma anuntului, actiunile bancii franceze au inregistrat o crestere de 60 de eurocenti, pana la 42,77 euro la inceputul sedintei de tranzactionare de ieri. Miscarea vine dupa ce titlurile SocGen au pierdut 54% din valoare anul acesta, comparativ cu un declin de 24% cat au inregistrat actiunile BNP Paribas, cea mai mare institutie financiara din Hexagon. Actiunile Societe Generale au coborat pe 29 octombrie la minimul ultimilor zece ani pe fondul temerilor privitoare la riscurile implicate de operatiunile bancii in Rusia si celelalte state est-europene.
Tarile din regiune vor inregistra insa un ritm de crestere net superior celui inregistrat de economiile occidentale in perioada urmatoare, spun oficialii bancii franceze. Cu toate acestea, pentru a limita pierderile din segmentul de creditare, SocGen va fi mult mai selectiva in ceea ce priveste acordarea de imprumuturi pe unele piete, cum ar fi Romania.
"Nu exista o problema semnificativa in ceea ce priveste Societe Generale", spune Oudea, mentionand ca "nu s-au inregistrat pierderi majore in ultima luna, asa cum jucatorii de pe piata ar fi tentati sa considere".
Divizia de investitii bancare a SocGen a inregistrat pierderi nete de 244 mil. euro in trimestrul trei, in timp ce divizia de administrare de active a pierdut 6 mil. euro. Profitul net al diviziei franceze de creditare a coborat cu 5%, iar profitul retelei internationale de retail bancar a urcat cu 48%. Reducerile de valoare a activelor efectuate de banca franceza de la inceputul lui 2007 incoace se ridica la 6,36 mld. euro.
Veniturile totale ale diviziilor de corporate si investitii bancare au inregistrat o crestere de 21%, pe fondul unei cresteri a cererii pentru instrumente de investitii structurate pe segmentul valutar, potrivit SocGen. Veniturile din activitatile pe segmentul bursier au coborat cu 3%.
"Rezultatele diviziilor de corporate si investitii bancare sunt satisfacatoare", crede Alain Tchibozo, analist in cadrul ING Financial Markets, din Paris.
Oficialii SocGen, care au publicat rezultatele aferente trimestrului trei cu trei zile inainte de data programata oficial, anuntasera la inceputul lunii trecute ca banca ar putea inregistra un profit de 1 mld. euro in trimestrul trei. In acelasi timp, previziunile privind pierderile pe segmentul de creditare au fost revizuite in sus, pana la 687 mil. euro, potrivit oficialilor bancii.
Societe Generale va vinde active in valoare de 1,7 mld. euro catre guvernul francez, in schimbul unei infuzii de lichiditate. Executivul de la Paris a anuntat luna trecuta ca va aloca 10,5 mld. euro pentru a ajuta cele mai mari banci locale sa-si accelereze ritmul de crestere al volumului de credite acordate.
Miscarea executivului francez vine in cadrul unui plan coordonat la nivel european, prin intermediul caruia tarile din regiune au alocat sute de miliarde de euro pentru a efectua injectii de lichiditate in cadrul institutiilor financiare si pentru a garanta operatiunile de pe piata interbancara.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO