Business Internaţional

Criza financiara aduce bani in conturile caselor de amanet din Rusia

27.11.2008, 16:17 38

Casele de amanet din capitala Rusiei fructifica colapsul global al industriei creditelor, dupa ce cea mai grava criza economica din ultimii 80 de ani a lovit Rusia din plin, scrie International Herald Tribune. Piata bursiera s-a prabusit cu peste 70% din mai anul acesta, iar guvernul s-a angajat sa furnizeze 200 mld. dolari (157,6 mld. euro) pentru a revitaliza bancile si afacerile de importanta majora.

Pentru Vadim Karasuk, presedinte al celor 16 case de amanet aflate in proprietatea statului, afacerea prospera. "Imprumutam mai multi bani in prezent decat oricand altcandva intrucat bancile acorda un numar mai mic de credite", a afirmat el, fluturand intre degete o bricheta de aur, in timpul unui interviu desfasurat la sediul sau spatios din centrul Moscovei.
Karasuk a estimat ca punctele sale de lucru imprumuta zilnic aproximativ 200.000 dolari (157.600 euro), reprezentand 15% din totalul realizat de casele de amanet private sau publice din Moscova, comparativ cu nivelul de 130.000 dolari (102.400 euro) inregistrat cu doua luni in urma. "Anterior, veneau la noi oameni in varsta cu lucruri ieftine, in prezent, clasa mijlocie amaneteaza aur si bijuterii valoroase", a adaugat Karasuk.
Criza globala de lichiditati a generat ingreunarea obtinerii de credite, insa rusii sunt mai predispusi sa gaseasca surse de credit alternative decat consumatorii din multe alte parti ale lumii. Sistemul bancar privat s-a profilat in Rusia abia dupa colapsul URSS in 1991, iar creditele de consum nu au evoluat pentru multi ani. In consecinta, multe persoane conserva inca principiul imprumuturilor acordate de casele de amanet, rude sau prieteni si considera aceasta practica destul de comoda in situatia actuala.
Anterior crizei, ratele dobanzilor percepute pentru imprumuturile bancare se situau la un nivel superior in comparatie cu alte tari. Totusi, dobanzile au explodat odata cu debutul crizei, pe masura ce banca centrala rusa incearca sa impiedice fluxurile de capital sa paraseasca tara. Aceasta situatie determina oamenii sa apeleze la casele de amanet. Timp de secole, casele de amanet, cunoscute sub denumirea de "lombarzi" in Rusia si Europa de Est, au acordat imprumuturi in schimbul obiectelor valoroase, in principal bijuterii.
In prezent, obiectele care se amaneteaza includ telefoane mobile si masini, care sunt vandute ulterior in cadrul unei licitatii daca nu se ramburseaza contravaloarea acestora. Majoritatea imprumuturilor se realizeaza in schimbul a cateva sute de dolari, insa Karasuk a declarat ca in ultimii ani casele sale de amanet au oferit 500.000 de dolari pentru un diamant si au refuzat un ou Faberge din secolul XIX drept garantie a unui imprumut de un milion de dolari.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO