Business Internaţional

Criza imobiliara din Statele Unite continua

Criza imobiliara din Statele Unite continua

Multi dintre americani amana achizitiile in speranta ca va avea loc o scadere a pretului caselor

18.05.2007, 17:35 19

Autorizatiile de constructie au scazut in aprilie cu 8,9%, pana la o rata anuala de 1,429 milioane de autorizatii, cel mai coborat nivel din ultimii zece ani.
In acelasi timp, surprinzator, constructorii au inceput sa construiasca noi case. Productia industriala a crescut cu 0,7%.
Cifrele emise de banca centrala a SUA (Fed) au intarit previziunile ca scaderea inregistrata de sectorul imobiliar nu va afecta expansiunea economica care a inceput acum sase ani.
Rezultatele pozitive inregistrate de industrie vor compensa scaderea consumului, care a condus cresterea economica in ultimele doua trimestre.
"Chiar daca piata imobiliara se afla in recesiune, acest lucru nu va afecta intreaga economie americana", spune Nariman Behravesh, economist-sef la Global Insight din Lexington.
Autorizatiile de constructie, un indice de masurare a numarului viitoarelor constructii, a atins cel mai coborat nivel din iunie 1997 incoace.
Numarul caselor aflate in proces de constructie a crescut cu 2,5%, pana la o rata anuala de 1,528 milioane de unitati in aprilie, cel mai ridicat nivel din acest an. Economistii au estimat ca productia industriala va creste cu 0,3%, dupa un declin de 0,2% in luna precedenta.
Multi dintre americani amana achizitiile in speranta ca va avea loc o scadere a pretului caselor, iar creditele ipotecare si conditiile aspre de creditare se adauga la factorii ce determina cresterea numarului de proprietati nevandute.
Criza imobiliara ramane in continuare cea mai mare provocare care ar putea ameninta previziunea de "crestere economica moderata" a Fed.
"Efectele negative ale crizei imobiliare vor continua sa apara pentru un timp. Daca va avea loc o scadere a numarului de autorizatii pentru constructii, numarul proiectelor imobiliare demarate va scadea si mai mult", spune James O'Sullivan, economist-sef la UBS Securities din Connecticut.
Constructia de case pentru zonele cu densitate mica au crescut cu 1,6% luna trecuta, pana la 1,225 milioane de unitati, cel mai ridicat nivel din acest an.
Constructia de case pentru mai multe familii si de blocuri a crescut cu 6,3% pana la o rata anuala de 303.000 de unitati.
Analistii care au participat la realizarea raportului au estimat ca investitiile rezidentiale, care se fac responsabile de un procent din cresterea economica a primului trimestru, vor ramane la un nivel scazut in trimestrele urmatoare.
Probabil ca oficialii Fed au privit peste sectorul imobiliar atunci cand au declarat ca economia isi va continua cresterea.
"Corectia sectorului imobiliar este in plina desfasurare. Cu toate acestea, economia pare sa creasca intr-un ritm moderat", au declarat reprezentantii bancii centrale a SUA pe 9 mai, cand au anuntat ca dobanda ramane neschimbata la 5,25%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO