Business Internaţional

Criza începe să erodeze sistemul bancar grecesc, în timp ce divergenţele liderilor europeni alimentează incertitudinile

Criza începe să erodeze sistemul bancar grecesc, în timp ce divergenţele liderilor europeni alimentează incertitudinile

Foto Shutterstock

Autor: Bogdan Cojocaru

23.08.2011, 00:04 1701

Sistemul bancar grecesc, aflat în miezul crizei datoriilor din zona euro, începe să dea semne se slăbiciune, în timp ce liderii europeni nu reuşesc să se înţeleagă asupra modurilor în care uniunea monetară poate fi scoasă din criză, iar creşterea economică a regiunii se apropie periculos de stagnare.

Băncile mari greceşti sunt pândite de o criză de lichiditate

Cele mai mari patru bănci geceşti, National Bank of Greece, Alpha Bank, EFG Eurobank şi Piraeus Bank, au acceptat să achiziţioneze obligaţiuni de 50 mil. euro emise de una dintre cele mai mici instituţii de credit elene, Pro­ton Bank, pentru a ajuta la recapi­talizarea acesteia, scrie Financial Times.

În această săptămână, mai multe bănci greceşti intenţionează să acceseze lichidităţi de urgenţă oferite de banca centrală. Băncile elene au rămas fără garanţii de calitate după o serie de reduceri ale ratingurilor de credit efec­tuate de agenţiile de evaluare financiară şi nu mai pot cere finanţare de la BCE. Ele însă pot fi ajutate cu fonduri alocate de Banca Greciei, în acord cu BCE.

Toate cele patru mari instituţii de credit au în faţă o criză de lichiditate, în condiţiile în care guvernul va retrage din depozitele constituite la aceste companii zece miliarde de euro pentru a plăti datorii care ajung la scadenţă în următoarele săptămâni.

"În acest mediu este esenţial să se împie­dice prăbuşirea băncii Proton şi crearea unei atmosfere de frică ce ar avea urmări neprevăzute", explică un reprezentant al unei bănci pentru a justifica raţiunea care a stat la baza achiziţionării obligaţiunilor Proton.

Proton Bank, cu doar 31 de su­cursale, este prima bancă elenă care ajun­ge în pragul falimentului de la apa­riţia crizei datoriilor în Grecia, în urmă cu 18 luni. "Băncile mici sunt cele mai vulnera­bile", spu­ne un analist finan­ciar.

Banca centrală a Gre­ciei a înlocuit în această lună consiliul di­rector al Proton şi mai mulţi oameni din con­ducerea băncii, numind totodată un comisar spe­cial care să supra­ve­gheze operaţiunile, după ce s-a descoperit o gaură de 51 de milioane de euro în finanţele băncii. Gu­ver­nul a efectuat, de ase­me­nea, un transfer de ur­gen­ţă de 100 mil. euro către Proton. Banca nu a reuşit să ram­burseze 70 mil. euro din aceste împru­muturi, du­pă ce clienţii şi-au retras depozitele, spe­riaţi de zvonuri că prin­cipalul acţionar, Lavren­tis Lavrentiadis, este investigat pentru spălare de bani şi delapidare.

Lavren­tiadis, magnat media şi al industriei farma, considerat cel mai tânăr oligarh grec, controlează 15% din Proton. Aproape 30% din porto­foliul de credite al băncii, de 850 mil. euro, constă în împrumuturi acordate afacerilor cu probleme ale magnatului.

Starea economiei greceşti este mai gravă decât s-a crezut

Economia grecească s-ar putea compri­ma cu până la 5,2% anul acesta şi ar putea rămâne în recesiune şi anul viitor, antici­pează doi oficiali din gu­ver­nul de la Atena, scrie The Wall Street Journal. Estimarea este mult mai pesi­mistă decât cea a gu­vernului, care in­dică o contracţie eco­nomică de 3,8-3,9%. Scăderea accentuată a economiei ar putea împinge deficitul bugetar al Greciei la 8-8,5% din PIB în acest an, com­pa­rativ cu estimarea oficială de 7,6% din PIB.

Lipsa de consens la nivel politic alimentează neîncrederea pieţelor în zona euro

Cancelarul german Angela Mer­kel continuă să se împotrivească pre­siunilor pieţelor de a accepta crearea unor obligaţiuni comune ale zonei euro, afirmând că politicienii nu trebuie să permită pieţelor financiare să dicteze. Oficialul consideră că o astfel de mă­sură ar submina stabilitatea eco­nomică, potrivit Bloomberg.

Emiterea de obligaţiuni comune ar necesita modificări ale Tratatului UE care ar avea nevoie de câţiva ani pentru a fi implementate şi ar putea încălca constituţia Germaniei, a afirmat Mer­kel. Cancelarul a subliniat că o astfel de măsură ar putea fi adoptată "în viitorul îndepărtat", însă introducerea unor obli­gaţiuni ale zonei euro în contextul actual ar submina şi mai mult stabili­tatea economică, astfel că "nu repre­zintă un răspuns în prezent".

Pieţele financiare şi unele state europene, printre care Belgia, cer tot mai insistent liderilor europeni să creeze obligaţiuni comune ale zonei euro, în timp ce temerile privind criza datoriilor de stat şi încetinirea econo­miei globale trag în jos de la începutul lunii august acţiunile din Europa şi din întreaga lume. Punctul de vedere al lui Merkel este împărtăşit şi de preşe­dintele UE, Herman von Rampuy.

Pieţele au fost dezamăgite de o serie de măsuri anticriză propuse re­cent de Merkel şi preşedintele francez Ni­colas Sarkozy. Printre acestea fi­gurează limi­tarea datoriilor unui stat prin Consti­tuţie. Deşi măsura este menită a conferi în­credere pieţelor, ana­liştii, printre care şi Noah Feldman, pro­fesor de Drept la Universitatea Har­vard, o consideră inutilă, deoarece gu­ver­­nele vor şti întotdeauna cum să in­ter­preteze legile pentru a depăşi bariera li­mi­tării datoriei prin legea funda­mentală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO