Business Internaţional

Criza ipotecara ar putea lasa fara loc de munca peste 100.000 de americani

13.09.2007, 17:35 14

Peste 100.000 de angajati din sectorul financiar si-ar putea pierde locul de munca in urmatoarele luni, de vreme ce efectele caderii pietei creditelor ipotecare riscante se fac din ce in ce mai simtite, scrie Financial Times.
Pentru anul viitor se estimeaza o scadere a volumului de credite de pana la 25%, ceea ce-i va determina pe creditori sa renunte la cel putin 20% dintre angajatii lor, considera analistii.
"Exista posibilitatea ca numarul celor care isi vor pierde locul de munca sa fie mult mai mare decat se estimeaza in acest moment", a declarat Guy Cecala de la Inside Mortgage Finance.
"Datorita exploziei pietei imobiliare, din ce in ce mai multe persoane au patruns in acest sector, ceea ce a dus la suprasaturare", a adaugat el.
Datele oferite de departamentul american al muncii arata ca in iulie 457.000 de persoane activau in sectorul creditelor ipotecare, cu 174.000 mai multe decat in perioada similara a anului 2000. Insa si oficialii americani sunt de parere ca va urma o reducere semnificativa a numarului de angajati din acest sector, reducerea fiind proportionala cu scaderea volumului de credite ipotecare. Cateva institutii financiare, precum Lehman Brothers, au renuntat deja la o parte din angajatii care activau in sectorul creditelor ipotecare, insa deocamdata ezita sa-si reduca numarul angajatilor din celelalte sectoare bancare.
Dar directorii executivi sunt de acord cu faptul ca, in conditiile in care turbulentele de pe piata vor continua concedierile, sunt inevitabile.
Criza sectorului creditelor ipotecare afecteaza din ce in ce mai puternic piata imobiliara.
In august, numarul celor care au ramas fara locuri de munca s-a ridicat la 80.000 de persoane, cu 85% mai mult fata de luna precedenta. Institutiile financiare au renuntat la 36.000 de angajati, cel mai mare numar de concedieri inregistrandu-se in segmentul creditelor ipotecare.
"In aprilie, a fost tras un semnal de alarma in momentul in care o parte a creditorilor si-au redus numarul angajatilor.
Dar numarul relativ redus de concedieri din aprilie s-a transformat, luna trecuta, intr-un 'potop', dupa ce institutiile financiare si-au diminuat subit operatiunile", a declarat John Challenger, directorul executiv al firmei de analiza Challenger.
Majoritatea institutiilor financiare si-au inchis fondurile care au investit in credite ipotecare riscante dupa ce investitorii si-au manifestat reticenta fata de acest segment in urma cresterii numarului de credite neperformante la un nivel record.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO