Business Internaţional

Criza lichiditatilor ar putea incheia "epoca de aur" inregistrata de sectorul imobiliar ceh

26.10.2008, 16:39 34

In actualele conditii de pe piata financiara globala, cand bancile nu vor sa mai acorde imprumuturi, dezvoltatorii pietei imobiliare nu pot decat sa isi amane proiectele si sa caute surse de finantare oriunde altundeva, din cauza ca imprumuturile devin din ce in ce mai putin accesibile, scrie Czech Business Weekly.

Expertii din segmentul imobiliar estimeaza ca unii dintre micii dezvoltatori se vor retrage de pe piata, deoarece numai cateva proiecte imobiliare vor primi fonduri. "Disponibilitatea banilor reprezinta o problema", a declarat Tamir Winterstein, directorul executiv al grupului imobiliar Lighthouse. "Estimarile arata ca unele companii va trebui sa vanda active pentru a rezolva problemele cu lichiditatile", a adaugat acesta.
Dezvoltatorii imobiliari precum cei de la Orco Property Group au suferit pierderi semnificative din cauza tulburarilor de pe piata financiara. "Principalul scop al companiei este de a asigura suficiente lichiditati astfel incat sa putem continua lucrarile la toate proiectele importante. Am luat deja anumite masuri de reducere a costurilor pentru a face fata crizei", a declarat Petra Sedinova, purtator de cuvant al firmei Orco.
Spre deosebire de alti dezvoltatori imobiliari, Lighthouse Group nu se confrunta cu probleme de finantare, deoarece compania nu cauta lichiditati, a adaugat Winterstein.
Compania si-a asigurat fondurile pentru toate proiectele pe care le-a programat pentru urmatorii cinci ani, printre care se afla complexul rezidential Jarov. Acesta reprezinta cea de-a doua faza a proiectului Prague Marina, care mai include si o cladire de birouri. In iulie, Lighthouse Group a primit fonduri in valoare totala de 147,5 mld. euro din partea bancii germane Eurohypo, pentru construirea complexului comercial Galerie Harfa. Intre timp, Sekyra Group, unul dintre cei mai mari investitori de pe piata ceha, intentioneaza sa vanda un pachet de pana la 25% din actiunile companiei, iar grupul a amanat planurile de dezvoltare pe pietele straine in timpul problemelor financiare.
"Posibilitatile de finantare in Moscova si Ucraina sunt mult mai grele decat aici", a declarat Radek Polak, purtatorul de cuvant al companiei, adaugand ca vor astepta ca situatia sa se stabilizeze.
Pe cand marii jucatori de pe piata imobiliara pot beneficia de pe urma cooperarii cu bancile, dezvotatorii mici si cu putina experienta vor intampina dificultati in primirea fondurilor, sustin expertii. "Dezvoltatorii mici, locali, adesea chiar si companiile de constructii care au un singur proiect, vor fi cei mai afectati; ei vor parasi piata sau isi vor vinde proiectele", a declarat Stefan Puci, analist in cadrul departamentului de real estate la agentia Jones Lang LaSalle European Services Limited.
Actuala criza financiara, in care bancile au restrans conditiile de creditare pentru imprumuturile imobiliare, a fost numita de catre experti "sfarsitul epocii de aur".
"Impactul recesiunii globale asupra economiei cehe este foarte serios; piata imobiliarelor va fi in criza anul viitor", a afirmat Pavel Kohout, consultant la Parteners.
In conditiile in care standardele ridicate de creditare joaca un rol tot mai important pentru banci, dezvoltarile speculative ale terenurilor vor fi pe cale de disparitie.
"Va fi mai greu sa obtinem finantare pentru noile proiecte de dezvoltare si va exista mai multa presiune pentru demararea proiectelor si pentru proiectele speculative din punct de vedere administrativ", a declarat Radka Novak, consultant la Cushman&Wakefield.
Impactul crizei imobiliare se va reflecta in proiectele de dezvoltare rezidentiala.
"Finantarile sunt permise, insa trebuie sa fim precauti", a afirmat Lenka Kostrounova, director in departamentul de real estate din cadrul bancii Eeskoslovenska Obchodni Banka (ESOB).
Polak a adaugat ca procesul a fost treptat: bancile au inceput sa ceara cate 20-30% din valoarea proiectului in primul trimestru al acestui an, fata de procentul anterior de 15-20%.
"Bancile sufera de lipsa de lichiditati. Cred ca vor face o selectie a putinilor dezvoltatori din oras si vor continua sa lucreze alaturi de ei, renuntand sa lucreze cu ceilalti pentru ca nu au capacitatea s-o faca", a declarat Serge Borenstein, director de dezvoltare la Real Estate Karlin Group (REKG).
"Va trebui sa fiu foarte selectiv cu privire la ceea ce voi construi acum. Conditiile de pe piata imobiliara vor fi foarte dificile pentru dezvoltatori", a adaugat acesta.
REKG este o companie activa pe piata din Praga, unde a construit cladiri de birouri si apartamente de lux si are proiecte viitoare in capitala ceha. "Sunt la fel de ingrijorat precum orice alt dezvoltator din oras, dar am incredere. Cred ca am aratat lumii, bancilor si pietei de ce suntem capabili. Dezvoltam un sector imobiliar aici si sper ca bancile sa recunoasca faptul ca suntem profesionisti", a adaugat Borenstein.
Preturile apartamentelor nu vor creste semnificativ in urmatorii doi ani, iar un posibil colaps i-ar putea ingrijora numai pe cei din segmentul imobiliar low-cost, intrucat piata a fost invadata de apartamente ieftine. Dar preturile apartamentelor cu standarde ridicate din zonele bune nu vor scadea. Novak a adaugat ca piata va cere calitate si ca va dura mult timp pana cand vor fi vandute proiectele rezidentiale.
Sectorul de real estate din Cehia reactioneaza cu o intarziere de mai mult de douasprezece luni la evolutiile de pe piata globala, intrucat preturile imobiliarelor din Statele Unite au inceput sa scada inca din 2006. "Piata imobiliara ceha va suferi probabil o mare lovitura in 2009", a estimat Kohout.
Intre anii 2002 si 2007, preturile apartamentelor au crescut treptat, fiind sporite de o crestere anuala de 35% a volumului de imprumuturi ipotecare. "Preturile apartamentelor pot suferi chiar si un colaps de ordinul zecilor, daca prognozele catastrofale ale bancii centrale a Cehiei se vor adeveri", a afirmat Kohout. In Ungaria, vanzarile de apartamente au scazut cu 50% anul acesta.
In sectorul comercial al imobiliarelor, dezvoltatorii se vor concentra tot mai mult pe calitate, iar bancile vor fi cele care vor face diferentele intre proiectele primare si secundare. "Cele bune vor continua sa se vanda bine, dar intr-un ritm mai lent", a declarat Novak, adaugand ca atitudinea bancilor va fi cruciala pentru dezvoltarea de pe piata de investitii.
Pe cand anul 2007 a inregistrat un volum record al tranzactiilor imobiliare in Cehia, ajungand la 113 milioane de euro in primele sase luni ale acestui an, piata de investitii a inregistrat o scadere de 64% de la an la an.
Pentru ca piata a fost foarte schimbatoare in ultima vreme si pentru ca fondurile imobiliare germane "vor astepta sa vada evolutia ulterioara a pietei este probabil ca preturile sa scada", a declarat Puci, adaugand ca fondurile germane inca au un nivel ridicat de lichiditati. Oricum, ei au restrictii mai severe de creditare si costuri ridicate pentru finantarile disponibile.
Investitiile imobiliare de pe piata ceha au devenit mai putin atractive deoarece exista numeroase oportunitati de investitii in Europa de Vest, cu profituri mari si preturi mici.
"Exista multe oportunitati pentru cei care au active, dar exista totodata si putini cumparatori", a adaugat Puci. Analistii de la JLL se asteapta ca pana la sfarsitul anului sa existe o activitate minima pe piata; in ultimul an, o tranzactie a durat aproape trei luni pana la finalizare, insa acum ar putea dura chiar si jumatate de an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO