Business Internaţional

Criza modifica topul celor mai mari banci din Bulgaria

03.11.2008, 17:42 87

Primii zece creditori ai Bulgariei si-au schimbat pozitiile in top in cel de-al treilea trimestru al lui 2008 pe masura ce lupta pentru cotele de piata s-a accentuat, iar criza a generat precautie in randul companiilor, scrie Dnevnik.

UniCredit Bulbank, UBB si Raiffeisenbank si-au mentinut pozitiile de lideri ai imprumuturilor corporate, in timp ce DSK Bank, UBB si Unicredit Bulbank au ramas cei mai importanti actori din sectorul creditelor ipotecare.
Creditele corporate au atins un nivel de 31,4 mld. leva (16,05 mld. euro) la finalul lui septembrie. Banca Comerciala Corporatista este una dintre institutiile care acced in top ten, iar Postbank si FIB au avansat cu cate un loc fiecare.
Totusi, jumatate din cele mai importante zece banci au raportat cresteri ale profiturilor cu o singura cifra in al treilea trimestru al lui 2008, in comparatie cu trimestrul anterior, cand profiturile s-au majorat cu doua cifre. Portofoliile Bancii Piraeus Bulgaria si EIbank s-au micsorat.
Doar UBB, Societe Generale Expressbank si Banca Comerciala Corporatista au anuntat cresteri ale profiturilor cu doua cifre, de 11,6%, 19,3% si respectiv 17,9%.
Imprumuturile ipotecare si-au continuat evolutia in mod alert, Raiffeisen raportand cea mai mare crestere, de 25,3 procente, cu mult inaintea ocupantului locului doi, Alpha Bank, cu o crestere de 15,2 procente.
Piata totala a creditelor ipotecare s-a ridicat la 7,8 mld. leva (3,98 mld. euro), fiind dominata in proportie de 61,5% de primele trei banci.
Primele trei banci au generat 37,9% din piata creditelor corporate.
Banca israeliana Leumi, ce activeaza pe piata bulgara prin intermediul diviziei din Romania, a raportat pierderi in momentul in care a prezentat bancii nationale bulgare primul set de date privind activitatea sa pe aceasta piata. 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO