Business Internaţional

Criza se adanceste in Bulgaria, economia coborand rapid spre un minus de 7%

Criza se adanceste in Bulgaria, economia coborand rapid spre un minus de 7%

Viitorul ministru de finante bulgar, Simeon Djankov, afirma ca Bulgaria nu necesita in prezent asistenta financiara internationala Foto: Reuters

12.07.2009, 17:59 39

Economia Bulgariei se va contracta cu 7% in 2009 si cu 2,5% anul viitor, potrivit ultimelor estimari ale Fondului Monetar International (FMI), dupa ce pe 12 aprilie institutia internationala prognoza o scadere economica de 3,5% pentru anul in curs si de 1% pentru 2010, scrie Bloomberg.
Revizuirea in scadere a estimarilor pentru economia Bulgariei urmeaza unui raport privind evolutia economiei mondiale, publicat de FMI saptamana trecuta, care viza o contractie economica de 5% pentru Europa Centrala si de Est in 2009.
"Revizuirea FMI este foarte agresiva", a declarat Agata Urbanska, economist pentru filiala londoneza a bancii ING. "Nu vad niciun semnal atat de drastic in informatiile disponibile pana acum care sa justifice o astfel de revizuire in scadere, desi evolutia economica din ultimele doua trimestre ale anului se va inrautati", a adaugat Urbanska, precizand ca mizeaza pe o comprimare a Produsului Intern Brut (PIB) bulgar de 3,6% in 2009.

Productia industriala si retailul - pe perfuzii
Conform biroului national de statistica de la Sofia, productia industriala din Bulgaria s-a prabusit in mai cu 22,1% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in special din cauza reducerii productiei de metale si a activitatii miniere, in conditiile in care recesiunea economica globala a afectat negativ cererea. Vanzarile de retail au inregistrat de asemenea un declin de 10,4% in mai, sectorul auto fiind cel mai puternic afectat, vanzarile scazand cu 40% comparativ cu perioada similara din 2008. Nici indicele compozit privind climatul de afaceri din Bulgaria nu a inregistrat o evolutie pozitiva in luna precedenta, scazand cu 1,1% in raport cu mai.
Economia Bulgariei, in valoare de circa 50 mld. dolari (35,7 mld. euro), s-a contractat cu 3,5% in primul trimestru. PIB-ul pe cap de locuitor al tarii reprezinta 37% din media Uniunii.

Va cere Bulgaria sprijinul FMI?
Noul guvern al Bulgariei, ales in urma scrutinului parlamentar de pe 5 iulie, ce va fi condus de primarul Sofiei, Boiko Borisov, ar urma sa lanseze negocieri cu FMI si cu Banca Mondiala privind acordarea unui imprumut, afirma pe 8 iulie Biser Boev, economist pentru partidul GERB, care a castigat alegerile legislative din Bulgaria. Totodata, Borisov a spus pe 18 iunie ca Bulgaria trebuie sa semneze un acord "imediat" cu FMI.
Declaratiile celor doi au fost infirmate la sfarsitul saptamanii trecute de viitorul ministru de finante de la Sofia, Simeon Djankov, care a anuntat ca Bulgaria nu are nevoie pentru moment de asistenta financiara din partea FMI, scrie agentia de presa bulgara Novinite.
Una dintre prioritatile noului guvern de la Sofia, alaturi de actualizarea bugetului, va fi lansarea unei invitatii catre FMI de a evalua veniturile si cheltuielile bugetare pe 2009 si 2010, potrivit lui Djankov. In functie de acest audit extern, abia in februarie sau martie 2010, cand directia economiei va fi certa, Bulgaria ar putea solicita FMI un imprumut, a mai spus viitorul ministru de finante de la Sofia.
Djankov a precizat de asemenea ca pana in noiembrie se va decide daca Bulgaria indeplineste cerintele necesare pentru a se alatura mecanismului ERM-2, care precede adoptarea monedei euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO