Business Internaţional

Cu ce economie il intampina Rusia pe Barack Obama

Cu ce economie il intampina Rusia pe Barack Obama

Presedintele american, Barack Obama, s-a intalnit cu omologul sau rus, Dmitri Medvedev, pentru a reinnoda relatiile dintre SUA sI Rusia

06.07.2009, 20:34 32

Un singur rand anunta pe site-ul presedintiei ruse, www.kremlin.ru, vizita de trei zile a presedintelui Barack Obama la Moscova, in vreme ce "brieferii" de la Casa Alba au explicat in detaliu subiectele pe care liderul american urma sa le discute cu Dmitri Medvedev.

Interesul pentru aceasta vizita, care precede summit-ul G8 de la Aquila, Italia, este enorm, 855 de jurnalisti, dintre care 173 sunt numai cei care il insotesc in mod curent pe presedintele american, fiind acreditati la conferinta de presa a celor doi sefi de stat, care a inceput ieri la 5 dupa amiaza la Kremlin.
Agenda discutiilor a fost greu de stabilit, in conditiile in care cele doua tari au venit dupa aproape o decada de divergente majore pe tema relatiilor din Orientul Mijlociu sau in ceea ce priveste libertatile cetatenesti, unde americanii au in continuare de comentat: Obama s-a aratat surprins intr-un interviu la Novaia Gazeta despre modul in care decurge procesul omului de afaceri rus Mihail Hodorkovski, care a fost arestat in 2003, in timpul regimului Putin si care este acum confruntat cu noi acuzatii de coruptie.
"Mi se pare bizar ca aceste noi acuzatii, care seamana cu vechile acuzatii (...) apar acum, dupa ani de la incarcerarea acestor doua persoane si in momentul in care ar fi putut fi gratiate", a declarat Obama, potrivit traducerii ruse a interviului.
Intr-un dialog cu agentia de presa Itar-tass, Obama a abandonat stilul formal al interviurilor pe care le-a dat pana acum in mass-media ruse si a afirmat ca este un mare admirator al culturii din aceasta tara, intre lecturile sale preferate fiind romanul "Razboi si pace" al lui Tolstoi.
Surse ruse au dezvaluit pentru agentia Interfax ca cei doi sefi de stat urmau sa semneze aseara o declaratie privind dezarmarea nucleara. De asemenea, pe agenda discutiilor un loc important va fi ocupat de Iran si relatiile cu lumea araba.
 
Economia Rusiei se contracta cu 6,4% in trim. II
Economia Rusiei s-a contractat cu 6,4% in al doilea trimestru, comparativ cu perioada similara a anului trecut, dupa ce in primele trei luni ale anului scaderea economica a fost de 5,4%, conform unui indicator calculat de VTB Capital, divizia de investitii a bancii rusesti de stat Vnestorgbank (VTB), scrie Bloomberg. In ansamblu, Produsul Intern Brut (PIB) s-a redus in iunie cu 4,8% fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar in mai a scazut cu 6,8%, potrivit raportului publicat de VTB Capital. Se poate observa astfel ca mediul economic s-a deteriorat si mai puternic in ultimele trei luni, principalele cauze fiind scaderea productiei industriale si a investitiilor. 
 
Peisajul economic rus continua sa se deterioreze
Productia industriala a Rusiei a inregistrat in mai un declin record de 17,1%, in conditiile in care companiile si-au redus activitatea. Economia s-a contractat cu 10,2% in primele cinci luni ale anului, a declarat ministrul de economie de la Moscova, adaugand ca estimarile sale pentru 2009 vizeaza o scadere economica de 8,5%.
Totodata, Banca Mondiala a anuntat la sfarsitul lunii trecut ca PIB-ul Rusiei va scadea cu 7,9% in 2009, de doua ori mai mult decat pronosticul anterior. "Indicatorul privind evolutia PIB-ului sugereaza faptul ca declinul economic din cel de-al doilea trimestru ar putea fi similar sau poate chiar usor mai pronuntat decat in primele trei luni", a afirmat Aleksandra Evtifieva, economist pentru VTB Capital. "Cu toate acestea, perspectivele pentru cea de-a doua jumatate a anului arata mai bine."
Transporturile feroviare de marfa, percepute ca un indicator privind evolutia productiei industriale, au inregistrat un declin de 23% in prima jumatate a lui 2009, dar ar putea scadea cu 19% la nivelul intregului an, a anuntat saptamana trecuta Vladimir Iakunin, directorul executiv al Cailor Ferate Ruse, in conditiile in care 85% din transporturile de marfa ale Rusiei se deruleaza pe cale feroviara.
 
Somajul ridicat pune bazele unor presiuni sociale
"In ciuda unei scaderi usoare a ratei somajului, potrivit statisticilor oficiale, numarul de angajati din sectorul manufacturier si de servicii continua sa se reduca intr-un ritm alert, similar celui al pietei", potrivit raportului VTB.
Rata somajului a explodat in aprilie la 10,2%, inregistrand un nivel record pentru ultimii opt ani, dupa ce in martie se situa la 8,5%. 
In aceste conditii, Rusia s-ar putea confrunta cu presiuni sociale de tipul grevelor si protestelor, avand in vedere ca productia industriala scade intr-un ritm foarte alert, iar companiile fac eforturi semnificative pentru a onora salariile angajatilor, potrivit unui studiu realizat de Scoala de Economie din Moscova.
"Demonstratii spontane prin care se solicita plata salariilor restante si alte asemenea proteste, precum greva foamei au izbucnit deja. Avand in vedere ca aceste proteste se transforma in greva foamei, este clar ca oamenii au pierdut orice speranta ca vor putea purta un dialog cu angajatorii", se arata in studiul respectiv.
Potrivit cercetatorilor care au participat la redactarea studiului, numarul conflictelor de munca din primele cinci luni ale anului s-a ridicat la 99, comparativ cu 93 in intreg anul 2008. Biroul national de statistica de la Moscova va publica cifrele oficiale pentru al doilea trimestru intre 9 si 11 septembrie. Economia Rusiei s-a contractat cu 9,8% in primul trimestru, potrivit cifrelor oficiale.
Inflatia la cel mai scazut nivel de dupa ianuarie 2008
Rata inflatiei a scazut in iunie la minimul ultimelor 18 luni in Rusia, pe fondul aprecierii vizibile a rublei, proces care a dus la ieftinirea importurilor intr-o perioada in care recesiunea a afectat serios cererea, scrie Bloomberg.
Scaderea inflatiei, care a ajuns la 11,9% in iunie, dupa ce in luna mai se situase la 12,3%, potrivit Biroului Federal de Statistica din Moscova, creste posibilitatea ca banca centrala a Rusiei sa opereze o reducere a ratei dobanzii. Preturile s-au majorat cu o rata lunara de 0,6% in iunie, crestere similara cu cea inregistrata in luna mai in Rusia.
Rata inflatiei in Rusia, care a depasit in medie 14% pe an de la criza pe care a traversat-o statul in 1998, se afla in scadere pentru a treia luna consecutiv, dupa ce somajul in crestere si salariile tot mai mici din Rusia i-au obligat pe consumatori sa isi reduca cheltuielile. Sergei Ignatiev, presedintele bancii centrale a tarii, a anuntat ca un nivel redus al inflatiei ar putea duce la alte scaderi ale ratei dobanzii.
"Cel mai important factor care a provocat scaderea inflatiei la consumator il reprezinta preturile mici practicate in cazul produselor nealimentare si al serviciilor", a declarat Vladimir Tihomirov, economist-sef al UralSib Financial in Moscova. "Scaderea preturilor pentru bunurile nealimentare a fost cauzata in principal de aprecierea rublei si de activitatea economica scazuta", a precizat Tihomirov.
Rubla s-a apreciat cu aproape 15% in raport cu dolarul american de la inceputul lui februarie, recuperand o parte din declinul abrupt de 35% pe care l-a inregistrat in perioada august 2008 - ianuarie 2009.
 
Ce il asteapta pe Obama in Rusia?
Vizita presedintelui american survine intr-o perioada de severe turbulente pentru economia Rusiei, care nu da semne ca isi va reveni prea curand in ciuda cresterii pretului la petrol.
Pe agenda de intalniri a lui Obama figureaza Dmitri Medvedev, omologul sau rus, precum si actualul sef al guvernului de la Kremlin, Vladimir Putin, vizita sa vizand relansarea relatiilor Statelor Unite cu Rusia, dupa ce acestea au fost puternic afectate in timpul mandatului lui George W. Bush.
"Sper ca aceste intalniri sa imi ofere sansa sa inteleg mai bine ingrijorarile si politica liderilor rusi. Sper de asemenea ca ei vor trage concluzia ca se poate lucra cu mine in mod eficient", a declarat Obama intr-un interviu acordat postului rus de televiziune Vesti.
 
Obama vine cu investitii de 1,5 mld. $ pentru economia rusa
Companiile americane PepsiCo, Boeing si John Deere intentioneaza sa anunte investitii de peste 1,5 mld. $ (1,07 mld. euro) in Rusia, cu ocazia vizitei presedintelui Barack Obama in aceasta tara, ca parte a planului de a revitaliza relatiile comerciale si de investitii dintre cele doua natiuni, scrie agentia de presa Thomson Reuters.
Producatorul de masini agricole John Deere urmeaza sa investeasca 500 de milioane de dolari (359,7 mil. euro) in urmatorii sase ani in Rusia, in timp ce PepsiCo a anuntat ca va realiza investitii in valoare de 3 sau 4 mld. $ (intre 2,1 si 2,8 mld. euro) in urmatorii trei ani.
Boeing ar urma sa anunte in timpul vizitei lui Obama o posibila fuziune cu compania rusa VSMPO-Avisma, cel mai mare producator de titaniu la nivel mondial, potrivit unor surse din industria de profil.
Gary Locke, secretarul Departamentului de Comert al SUA, va lua si el parte la reuniunea de la Kremlin impreuna cu Obama. Intalnirea dintre cei doi lideri se va prelungi cu o cina la care au fost invitati si reprezentantii companiilor americane. Reusita intalnirii ar insemna ca cele doua state lanseaza un semnal clar cu privire la imbunatatirea relatiilor SUA - Rusia, fapt care ar readuce la normal comertul dintre cele doua tari, care s-a ridicat la 36 de miliarde de dolari (25,9 mld. euro) in 2008.
La reuniunea de la Moscova vor lua parte si executivii altor companii americane, printre care Exxon Mobil, Chevrov, Conoco Phillips si producatorul de aluminiu Alcoa.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO