Business Internaţional

Cu imunitatea scăzută din cauza crizei, Germania avertizează Marea Britanie să nu întoarcă spatele Uniunii Europene

Cu imunitatea scăzută din cauza crizei, Germania avertizează Marea Britanie să nu întoarcă spatele Uniunii Europene

Angela Merkel, cancelarul german: „În pofida divergenţelor pe care le avem, este foarte important pentru mine ca Marea Britanie şi Germania să colaboreze.”

Autor: Ioana Nita

09.11.2012, 00:02 1623

Cancelarul german Angela Merkel a avertizat Marea Britanie să nu întoarcă spatele Europei şi a solicitat premierului britanic David Cameron să coopereze cu Germania pentru a evita blocarea discuţiilor referitoare la bugetul pe termen lung al Uniunii Europene (UE), prin care CE urmăreşte resuscitarea economiei bolnave a Uniunii şi crearea de noi locuri de muncă. Avertismentul vine în condiţiile în care preşedintele BCE Mario Draghi a atras atenţia că Germania, cea mai mare economie europeană, nu mai este imună la criza datoriilor din zona euro.

"În pofida divergenţelor pe care le avem, este foarte important pentru mine ca Marea Britanie şi Germania să colaboreze", a afirmat Merkel, citată de Thomson Reuters.

Cei doi lideri europeni s-au întâlnit la Londra pentru a încerca să aplaneze divergenţele privind propunerea CE ca bugetul UE să fie majorat la 1.000 miliarde euro, pentru perioada 2014-2020. Divergenţele ameninţă să blocheze aprobarea bugetului într-o perioadă în care criticii spun că zona euro şi Europa trec şi printr-o criză a încrederii. De asemenea, lipsa compromisului alimentează ideea că Londra se îndepărtează de uniunea celor 27 de naţiuni europene.

Cameron, care consideră că planul de a majora bugetul UE este "absurd" într-o perioadă în care ţările europene s-au angajat la austeritate, a ameninţat că va respinge orice acord care nu va fi în interesul Marii Britanii şi va susţine ca majorarea bugetul UE să se realizeze doar în termeni reali, adică în funcţie de inflaţie.

"Propunerea pentru majorarea bugetului cu 100 miliarde euro este absurdă. Nu am speranţe că în noiembrie se va ajunge la un acord pentru că suntem 27 de persoane diferite la masă care avem 27 de păreri diferite", a spus premierul britanic.

Ameninţarea lui Cameron privind blocarea votului ar putea întârzia creşterea finanţărilor pentru statele membre din Europa de Est şi să izoleze Marea Britanie de celelalte ţări din UE. Pentru state precum Polonia, fondurile europene alimentează substanţial creşterea economică.

Germania este cel mai mare contributor net la bugetul UE, iar Marea Britanie, care primeşte o reducere anuală la contribuţiile sale, are a patra mare contribuţie netă, după Franţa şi Italia.

Urmând modelul german, Merkel este adepta federalizării Uniunii, în care Marea Britanie este un membru important, De altfel, Regatul Unit este unul dintre membrii fondatori. De aceea, Merkel n-a pierdut prilejul, cu ocazia unui discurs în Parlamentul European (PE), de a-şi promova ideea.

Comisia UE va deveni într-un final un guvern, consiliul statelor membre se va transforma în senat, iar Parlamentul European va fi mai "puternic", le-a spus Merkel membrilor din PE, adăugând însă că în prezent prioritatea este rezolvarea problemelor din zona euro.

Probleme în Germania

Preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a atenţionat că încetinirea creşterii economice din zona euro are acum impact şi asupra Germaniei.

"Germania a fost până acum izolată în mare parte de dificultăţile cu care se confruntă celelalte state membre din zona euro. Însă cele mai recente date arată că problemele din zona euro încep să afecteze şi economia Germaniei", a spus Draghi.

Anul acesta, economia Germaniei va creşte cu 0,8%, după cum anticipează Berlinul, iar în 2013 avansul PIB-ului va fi la fel, conform Comisiei Europene (CE), estimare mai mică faţă de prognoza de 1% a guvernului german.

De asemenea, CE estimează că avansul economic din zona euro va încetini anul viitor mai mult decât se aşteaptă guvernele celor mai mari economii din uniunea monetară. Astfel, economia celor 17 state din zona euro va creşte în 2013 cu doar 0,1%, după ce anul aceasta se va contracta cu mai mult de 0,4% din cauza crizei datoriilor suverane.

Economia zonei euro va reveni pe creştere de abia în 2014, când se va simţi efectul reformelor structurale care acum sunt în curs de implementare. Estimarea privind creşterea economică a zonei euro din 2014 este de 1,4%.

În plus, CE avertizează că încă aproximativ 730.000 de persoane din UE îşi vor pierde locul de muncă înainte să fie ameliorate efectele crizei, notează EUObserver. Avertismentul se bazează pe estimarea conform căreia rata şomajului din UE va creşte de la nivelul record de 10,6% înregistrat în prezent la 10,9% anul viitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO