Business Internaţional

Cu o Argentina in groapa, unde mai merg banii iubitorilor de risc?

06.12.2001, 00:00 18



Guatemala nu este in mod cert un magnet pentru investitorii straini, avand in vedere ca 60% din populatie traieste in saracie, cu 36 de ani de razboi civil in spate si ca din 100 de locuitori, doar sase au telefon, comenteaza agentiile internationale de presa.

Cu toate acestea, statul din America Centrala nu a avut nici o problema in atragerea de cumparatori pentru bondurile emise luna trecuta de guvern in valoare de 325 milioane de dolari, si care reprezinta prima iesire pe piata mondiala a tarii din 1997.

Alaturi de state precum Polonia, Filipine si Mexic, Guatemala a beneficiat de pe urma cresterii cererii pentru titluri emise de statele aflate in curs de dezvoltare, avand in vedere ca investitorii urmaresc contracararea pierderilor inregistrate de titlurile Argentinei si reducerea dobanzilor in Europa si Statele Unite.

Argentina, cel mai mare emitent de titluri dintre statele aflate in curs de dezvoltare, este in acest moment aproape in incapacitate de plata, datoria pe acre o are fiind de 132 de miliarde de dolari.

"Aceasta situatie a deschis fereastra pentru toate celelate nume" a precizat Mark Dow, care administreaza un portofoliu de 500 de milioane de dolari in titluri emise de statele emergente.

"Investitorii sunt dispusi sa ia in calcul investitii in Egipt, Jamaica sau Costa Rica, deoarece cel mai mare emitent de titluri nu mai reprezinta o destinatie interesanta" spune David Roberts, senior economist la Bank of America Securities in New York.

Alti administratori ai unor astfel de fonduri sunt de parere ca investitorii sunt avizi dupa titluri cu dobanzi ridicate, in ciuda temerilor implicate de evolutia Argentinei, a scaderii ritmului de crestere a economiei mondiale si cresterii riscului in urma atacurilor teroriste din 11 septembrie asupra Statelor Unite.

Vanzarea foarte buna a obligatiunilor emise de Guatemala a fost facilitata in primul rand de faptul ca investitorii adopta acum tactica diversificarii, insa un rol important l-a avut si faptul ca gradul de indatorare al acestei tari este mult inferior vecinilor sai, a mai spus Dow.

Turcia, Bulgaria, Uruguay si alte tari aflate in curs de dezvoltare au adunat luna trecuta mai bine de 8 miliarde de dolari de pe pietele internationale, de peste patru ori mai mult decat au obtinut in perioada similara a anului trecut, relateaza Institutul International de Finante, un grup din Washington care reprezinta interesele Citigroup, Dresdner Bank si a altor 300 de alte banci.

Vanzarile de titluri ale tarilor emergente au crescut de asemenea luna trecuta de peste 4 ori fata de cele 2,2 miliarde dolari obtinute in octombrie sau 1,6 miliarde dolari in septembrie.

Turcia si-a suplimentat saptamana acesta cu peste 300 de milioane de euro emisiunea de titluri din luna octombrie, in timp ce Thailanda si Columbia intentioneaza sa iasa pe pietele externe in saptamanile urmatoare.

Pentru anul viitor, guvernele Cehiei si Bulgariei, alaturi de Kazakoil, compania petroliera a statului Kazahstan, si OAO Gazprom, din Rusia, pregatesc la randul lor noi emisiuni.

Potrivit administratorilor de fonduri, multi investitori cumpara titluri ale statelor aflate in curs de dezvoltare si pentru a-si restabili structura portofoliului afectata de scaderea nregistrata de bondurile emise de statul argentinian.

Argentina a fost anul trecut al doilea stat ca marime, dupa Brazilia, in privinta imprumuturilor obtinute, vanzarile de bonduri totalizand 14,6 miliarde dolari. Anul acesta, guvernul a reusit sa se imprumute de doar 3,8 miliarde de dolari.

Investitorii care au avutobligatiuni emise de Argentina au pierdut de la inceputul acestui an, potrivit indicelui EMBIA‚, al JP Morgan Chase, 54%, in timp ce detinatorii unor tiluri rusesti au castigat 51%, iar titlurile columbiene au adus un castig de 30%.

"Este o diferenta enorma intre evolutii" precizeaza Mohamed EL-Eria, care administreaza investitii de 7 miliarde de dolari la Pacific Investment Management. "In timp ce Argentina se afla intr-un punct critic, celelalte tari au o evolutie buna, avand posibilitatea de a realiza noi emisiuni" a adaugat acesta.

Chiar daca este luata in calcul efectul negativ implicat de evolutia bondurilor argentiniene, castigurile pe care le aduc titlurile pietelor emergente sunt superioare cu 1,7 puncte procentuale fata de media bondurilor emise de cele 1.124 companii americane.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO