Business Internaţional

Cu o economie şi bănci îngenuncheate, Irlanda speră ca măcar turismul să îşi revină

 Cu o economie şi bănci îngenuncheate, Irlanda speră ca măcar turismul să îşi revină

Autor: Gabriel Razi

10.02.2011, 23:53 85

Cu toate că în anii '90 Irlanda era "Tigrul celtic" al Europei,uimind pe toată lumea cu creşterile economice spectaculoase,Dublinul nu a putut evita "umilinţa" de a fi salvată cu ajutorulinjecţiei de 85 de miliarde de dolari de la UE şi FMI. Acum,economia este în stare de şoc, iar turismul, unul dintre cele maidinamice sectoare ale Irlandei, nu face notă discordantă.

"Nu vreau să neg că suntem în suferinţă. Populaţia se confruntăcu o situaţie grea, însă soluţia este să ieşim pe piaţă şi săcâştigăm afaceri. Acest lucru nu se va întâmpla de la sine", a spusNiall Gibbons, director executiv la Tourism Ireland, organizaţieprin care Dublinul îşi promovează turismul.

Criza economică mondială a avut un impact semnificativ asupranumărului de turişti americani şi britanici care vizitează Irlanda.În 2009, numărul total al turiştilor care vizitau Irlanda se ridicala 7,6 milioane, în scădere de la 8,6 milioane în 2008. Venituriledin turism s-au ridicat în 2009 la 3,4 miliarde de euro, în timp cecu un an înainte acestea se ridicau la 4,3 miliarde de euro. Datelepreliminare pentru anul 2010 arată că numărul total de turişti seva reduce până la 6,6 milioane.

Cu toate că cifrele sunt îngrijorătoare, Niall Gibbons rămâneoptimist. "Punctele noastre forte sunt reprezentate de oameni, depeisaje şi de ospitalitatea noastră. Nu am observat ca aceastăprecepţie să se schimbe".

Turismul: 3% din PIB-ul Irlandei

Turismul contribuie la Produsul Intern Brut al Irlandei cu doar3%, dar creşterile explozive ale numărului de turişti din timpulanilor '90 au reprezentat o sursă imensă de mândrie naţională.

Gibbons spune că în 2011 contractarea turismului nu va continua,autorităţile urmând să lanseze campanii promoţionale în StateleUnite, Marea Britanie şi în restul Europei.

"În 2011 vom lansa o mare campanie în pieţele noastreprincipale. Suntem optimişti că vom reveni la creştere", credeNiall Gibbons.

Directorul Tourism Ireland precizează că un factor pozitiv albugetului pe care executivul condus de Brian Cowen l-a prezentat lafinalul anului trecut este reducerea taxei de transport aerian dela 10 euro la 3 euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO