Business Internaţional

Cu seifurile pline, băncile nu mai au unde să depoziteze aur

14.06.2010, 23:35 16

Unele dintre cele mai mari bănci şi companii financiare din lumeîşi construiesc seifuri pentru a depozita lingouri şi monede de aurîn valoare de zeci de miliarde de dolari, profitând de cerereaexplozivă şi de preţurile record, scrie Financial Times.

Interesul crescut în rândul investitorilor îngrijoraţi desituaţia economică mondială şi de criza datoriilor din Europa aprovocat o criză a spaţiului de depozitare a aurului pe termenlung. Bancherii spun că a devenit foarte profitabilă construirea dedepozite. Creşterea preţurilor se traduce în taxe de depozitare maimari, care de regulă sunt calculate ca procent din preţulaurului.

Preţul metalului galben a crescut în ultima săptămână până lavaloarea record de 1.251,20 dolari uncia (40,23 dolari gramul), înurcare cu 14,5% comparativ cu luna ianuarie.

"Aurul în format fizic este căutat mai mult ca oricând, şi astaare diverse implicaţii", a spus Peter Hambro, preşedintelePetropavlovsk, o companie de exploatare a aurului. Dacă unele bănciau spus că au spaţiu de depozitare, altele au recunoscut căseifurile lor sunt aproape pline. Mai multe au spus că dejaconstruiesc sau plănuiesc să construiască noi spaţii.

JPMorgan a deschis recent un astfel de depozit pentru aur înSingapore, iar Via Mat International, o companie financiară dinElveţia, a inaugurat un seif pentru argint în vestul Londrei.

Deutsche Bank are în vizor un nou depozit, potrivit bancherilor.Frank Ziegler, şeful departamentului de metale preţioase laBayernLB din Germania, a spus că seiful lor este plin. "Discutăm săcreştem spaţiul. Suntem încă în faza de planificare", a spusel.

Roger Jones, şeful diviziei de bunuri la Barclays Capital dinLondra, a spus că banca "studiază activ afacerea cu spaţii dedepozitare pentru metale preţioase".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO