Business Internaţional

Cu un pachet salarial de 70 mil. euro, seful Porsche este unul dintre cei mai bine platiti manageri din Europa

30.11.2007, 14:06 24

Wendelin Wiedeking, CEO al producatorului auto Porsche, a avut anul trecut un pachet salarial estimat la 60-70 de milioane de euro, devenind astfel unul dintre cei mai bine platiti manageri din sectorul industrial mondial, scrie Financial Times.
Compania germana nu face publice remuneratiile financiare ale salariatilor, dar anumite persoane din interiorul Porsche au declarat ca Wiedeking a primit peste jumatate din suma de 113 milioane de euro pe care incasat-o intregul management al companiei.
In 2005, salariile managementului Porsche s-au ridicat la 71 de milioane de euro. Cel mai mare pachet salarial platit in 2006 si care a fost facut public de catre o companie germana listata este cel al lui Josep Ackerman, seful Deutsche Bank, care a incasat 13 milioane de euro.
Wiedeking considera ca banii primiti se justifica, pentru ca profiturile companiei inainte de impozitare s-au majorat de la 2,1 miliarde de euro la 5,9 miliarde de euro, iar bonusurile angajatilor, cat si dividendele alocate actionarilor au crescut. "Cred ca atunci cand compania merge bine, e normal ca aceia care au contribuit la parcursul pozitiv sa fie recompensati in consecinta", a spus CEO-ul Porsche.
Afirmatia lui Wiedeking pare sa fie sustinuta de evolutia companiei din perioada iulie-octombrie 2007, cand vanzarile producatorului auto din Germania au crescut cu 15%, scrie Bloomberg. Actiunile companiei s-au tranzactionat la cea mai mare cotatie din ultimii doi ani pe Bursa din Frankfurt, dupa ce producatorul auto a anuntat ca veniturile au avansat la 2,36 miliarde de euro in cele patru luni. Probabil, vanzarile companiei au crescut cu 18%, la 30.700 de unitati, pe fondul imbunatatirilor aduse SUV-ului Cayenne, a precizat Wendelin Wiedeking.
Anul trecut, profitul Porsche a urcat la 4,24 miliarde de euro, pe fondul cresterii valorii investitiei companiei in cadrul Volkswagen, cel mai mare producator de masini din Europa. Porsche isi doreste sa-si majoreze participatia la Volkswagen, pentru a profita mai mult de vanzarile de autovehicule Volkswagen, Audi si Skoda.
Incepand cu 2009, Porsche se asteapta ca modelul Panamera cu patru usi sa sporeasca veniturile companiei. "Evolutia cotatiei actiunilor Porsche este alimentata de participatia pe care compania o detine la Volkswagen", a afirmat Juergen Meyer, managerul unui fond de investitii de 1,3 miliarde de euro al firmei SEB Asset Management din Frankfurt. Cotatia actiunilor Porsche a crescut ieri cu 126,98 euro/unitate (9%), la 1.521,27 euro, cel mai mare avans consemnat din 27 septembrie 2005.

Wendelin Wiedeking, CEO al producatorului auto Porsche: Cred ca atunci cand compania merge bine, e normal ca aceia care au contribuit la parcursul pozitiv sa fie recompensati in consecinta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO