Business Internaţional

Cuba interzice tranzactiile in dolari americani

28.10.2004, 00:00 14



Cuba a anuntat ca va interzice tranzactiile comerciale in dolari incepand cu data de 8 noiembrie ca reactie la sanctiunile mai severe impuse de Statele Unite asupra sa, relateaza BBC News.



Tranzactiile in dolari au fost legalizate in 1993 ca urmare a unei crize economice generate de colapsul Uniunii Sovietice.



Totusi, dolarii nu vor mai fi acceptati in magazine si alte domenii, iar turistii si cubanezi ce vor schimba dolari vor trebui sa plateasca un comision de 10%.



Liderul cubanez Fidel Castro a aparut pe un post de televiziune pentru a vorbi despre necesitatea adoparii acestei masuri.



"Imperiul este hotarat sa ne creeze mai multe dificultai," a spus acesta, referindu-se la Statele Unite.



In luna mai, Statele Unite au anuntat ca-si va intari embargoul asupra Cubei, prin adoptarea unor masuri de limitare a sumelor trimise catre insula de cubanezii din Statele Unite.



Ca reactie la aceasta decizie, banca centrala cubaneza a anuntat ca dolarii nu vor mai fi acceptati ca moneda de schimb.



Acestia vor trebui schimbati in "pesos convertibili", o moneda locala ce poate fi folosita in magazine speciale pe insula, neavand insa nici o valoare pe plan international, comisionul fiind de 10%.



Ca urmare a crizei economice din anii '90 si a legalizarii dolarului, multi cubanezi au devenit dependenti de dolari pentru achizitionarea multor bunuri, inclusiv a multor bunuri de baza.



Guvernul cubanez a inchis magazinele in care schimburile se faceau in dolari ca urmare a masurilor adoptate de Statele Unite in mai, dar majoritatea au fost redeschise doua saptamani mai tarziu.



Castro a declarat ca masura luata nu inseamna scoaterea din legalitate a dolarului. Cubanezilor li se va permite in continuare sa detina o suma limitata de dolari si vor putea schimba dolari fara a plati un comision pana cand noua lege va intra in vigoare, peste doua saptamani.



Totusi, aceasta masura inseamna o povara in plus pe umerii cubanezilor aflati in Statele Unite ce trimit acasa sume in dolari, sume ce echivaleaza cu 1 miliard de dolari in fiecare an.



In mesajul sau, Castro ii indeamna pe cubanezi sa trimita bani in alte monede, cum ar fi euro, lire sterline sau franci elvetieni.
catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO