Business Internaţional

Cuba lasă economia să respire. Transferă jumătate de milion de bugetari la privat

Cuba lasă economia să respire. Transferă jumătate de milion de bugetari la privat

Autor: Andreea Neferu

19.09.2010, 23:52 27

Planurile Cubei de a concedia sute de mii de angajaţi dinsectorul public, reducând în acelaşi timp restricţiile asuprasectorului privat pentru a-i ajuta să-şi găsească noi slujbe, vacrea noi oportunităţi pentru cubanezi, dar în acelaşi timp şiincertitudini, scrie agenţia de presă Thom­son Reuters.
Planul, după cum spun analiştii, sem­nalează faptul că ritmulreformei de pe insula situată în Caraibe va accelera în condiţiileîn care liderii cubanezi se luptă să ţină în frâu economia şi înacelaşi timp să rămână fideli regimului socialist promovat de FidelCastro după revoluţia din 1959.
Reforma locurilor de muncă este unul dintre cele mai importantedemersuri realizate de actualul preşedinte Raul Castro şiprincipala schimbare de viziune în ceea ce priveşte mediul privatîncepând cu anii 1960.
Planul constă în disponibilizarea a 500.000 de bugetari şi, înacelaşi timp, emiterea a 250.000 de licenţe cu statut de"angajat-propriu" (self-employed), dar şi crearea a 200.000 de noilocuri de muncă prin convertirea companiilor de stat în cooperativecontrolate de angajaţi.
Cei care au calitatea de "angajat propriu" vor putea face deasemenea noi angajări.
Cubanezii, obişnuiţi cu locurile de muncă ga­ran­tate de stat, ausalutat ideea de lucra pentru ei înşişi, însă au existat destulevoci care au respins din start reforma.

Productivitate mai mare de 55 de ori laprivat
Într-un studiu realizat în 2006, Institutul Lexington din statulamerican Virginia anunţa că cei cu statut de "angajat propriu"câştigau de trei ori salariul mediu din Cuba, echivalent cu circa20 de dolari pe lună la acea vreme.
"Am lucrat într-o companie de stat timp de 20 de ani. Dacă ei vinacum la mine şi îmi spun: «Eşti un inginer, dar nu mai avem nevoiede tine pentru că mai sunt încă patru ingineri», nu aş fi de acordca aşa ceva (reforma locurilor de muncă - n.r.) să se întâmple",spune Vladimir Escalona, 49 de ani.
"Există un spirit pronunţat de paternalism din partea guvernului şi(concedierile - n.r.) nu vor face altceva decât să creeze haos", amai spus Escalona. Pablo Gavilla, pe de altă parte, un cubanez caretrăieşte din obiectele de artizanat pe care le produce, spune cătoţi conaţionalii săi ar trebui să-şi ia viaţa în piept şi sălucreze pentru ei înşişi.
"Fac asta de 15 ani şi mă descurc foarte bine. Le recomand tuturorcelor care pot să-şi ia licenţa de «angajat propriu» să o facă câtmai repede", spune Gavilla.
Peste 85% din forţa de muncă din Cuba sau circa 5 milioane depersoane lucrau la stat la finalul lui 2009, potrivit unorstatistici ale guvernului de la Havana.
Schimbările pe care le au în plan autorităţile cubaneze ar trebuisă echi­li­breze fi­nanţele publice, în con­diţiile în care vor fico­lectate mai multe veni­turi din taxe şi impozite labu­get.
Şi, fără doar şi poate, şi productivitatea şi efi­cien­ţaangajaţilor va creşte. Exemplul următor este edificator. În cadrulunui proiect pilot, gu­ver­nul a început să închi­rieze maşini unorta­xi­metrişti din Havana şi a constatat ulterior căproductivitatea a crescut de 55 de ori, po­tri­vit presei cubaneze.Ast­fel, venitul anual per ma­şină a crescut de la 582 de dolari la18.360 de do­lari. Unul dintre responsabilii cu acest pro­gram audeclarat că masivele creşteri sunt reale şi le-a atribuitreducerilor de personal şi productivităţii mai mari.
"Garajele au în general câte trei angajaţi per maşină, iar, subincidenţa acestui program pilot, avem patru angajaţi la 30 detaxiuri, iar şoferii trebuie să muncească pentru a-şi plătidatoriile pentru închirierea maşinilor şi nu doar să fure", explicărespectiva persoană.

Vor mai urma reforme
Bert Hoffman, expert pe America Latină în cadrul Institutuluigerman pentru studii globale şi regionale, afirmă că mai multereforme economice menite să reducă implicarea guvernului, cecontrolează 90% din economia cubaneză, ar putea urma. "Pe măsură cestatul se retrage, trebuie să cedeze spaţiu sectorului privat",declară Hoffman.
Christopher Sabatini de la Council of the Americas, un think tankdin Washin­gton, împărtăşeşte aceeaşi viziune, considerând căpreşedintele Castro a "făcut un pas care ar putea conduce ladispariţia mai multor elemente de control ale statului".
Surse din guvernul de la Havana spun că reforma locurilor de muncăeste parte a unui program derulat pe o perioadă de cinci ani ceinclude majorarea investiţiilor străine, a volumului de creditebancare pentru întreprinderile mici şi pentru fer­mieri, măsuri deîmbunătăţire a efi­cienţei, precum şi eliminarea anumitorregle­men­tări restrictive.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO