Business Internaţional

Cuba mai face încă un pas spre economia de piaţă

Autor: Catalina Apostoiu

15.05.2011, 23:40 57

Pentru prima dată de la revoluţiacomunistă din urmă cu 52 de ani, cubanezii ar putea cumpăra şivinde locuinţe şi auto­mo­bile şi ar putea călători peste hotaremai liber ca turişti în urma schimbărilor anunţate de guvernulţării, măsuri meni­te să impulsioneze economia, scrie The New YorkTimes.

Cubanezii au stat la coadă în faţagheretelor pentru a plăti echivalentul a 12 cenţi pentru broşuri încare sunt prezentate cele 313 măsuri aprobate în cadrul unuicongres istoric al partidului comunist luna trecută.

Broşura nu include multe detaliidespre restricţiile, taxele sau alte potenţiale obstacole ce arputea fi incluse în aceste iniţiative, potrivit reporterilor dinHavana care au cumpărat-o. Aceasta nu a putut fi găsită online, iardetaliile privitoare la modul în care vor fi realizate schimbărilenu vor fi probabil cunoscute decât peste câteva luni.

Analiştii arată însă că simplaaducere la suprafaţă a ceea ce constituise o piaţă neagră deschimburi de locuinţe şi auto­mobile ar putea reprezenta una dintrecele mai semnificative schim­bări aduse economiei în decenii şi arputea injecta bani de care este mare nevoie în sistem.

Mulţi cubanezi nu se deplaseazăprea mult şi adesea con­duc maşini de pe vremea so­vieticăachiziţionate de la dealeri de stat. Persoanelor fi­zi­ce li sepermite să comer­cia­li­zeze automobile fabricate înain­te derevoluţia din 1959, însă numai către un alt pro­prietar. "Sunt paşiextrem de im­por­tanţi", declară Arch Ritter, economist în cadrulCar­leton University din Ottawa, care studiază în Cuba. "Exis­tenţaunei pieţe reziden­ţiale, de exem­plu, va fi de o im­por­tanţăuriaşă pentru ce­tă­ţenii cuba­nezi, pentru că nu a existat oastfel de piaţă în ul­ti­mii 50 de ani. În Cuba, oa­me­nii se nascşi mor în aceeaşi casă."

Cubanezii din SUA ur­măresc cuatenţie schimbările, căutând oportunităţi de a pune mâna peproprietăţi prin intermediul rudelor de pe insulă, deşi rămâne devăzut dacă guvernul va frâna achiziţiile străine sau finanţările.

Multe din aceste schimbări suntdeja în curs de implementare, fiind anunţate într-un număr dediscursuri de către preşedintele Raul Castro în ultimele luni. Încadrul discursurilor, Castro a declarat că ţara sa, lovită puternicde recesiunea mondială, de deteriorarea pieţei zahărului şi, spuneguvernul, de efectele embargoului economic impus de Statele Unite,trebuie să realizeze tranziţia de la o economie bazată aproape înîntregime pe stat către una care permite cel puţin o mai marelibertate.

Castro s-a angajat să menţinăsocialismul luând în acelaşi timp măsuri cum ar fi creştereanumărului întreprinzătorilor şi majorarea gradului de concesionarea terenurilor de stat pentru activităţi private în domeniulagriculturii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO