Business Internaţional

Cum a afectat criza portofoliul celui mai bogat american

23.11.2008, 15:37 13

Berkshire Hathaway, vehiculul de investitii controlat de Buffett, detinea la sfarsitul lunii septembrie mai mult de 83 de milioane de actiuni in cadrul ConocoPhillips, fata de 17,5 milioane de titluri in martie anul acesta, scrie Bloomberg.

De asemenea, Buffett a facut publice reducerea portofoliului detinut in cadrul Bank of America si cumpararea de actiuni in cadrul NRG Energy, al doilea mare producator de energie din Texas. Miscarile miliardarului vin in contextul in care, in perioada iulie-septembrie 2008, indicele S&P 500 a pierdut 8,9% din valoare.
Berkshire - care a achizitionat in 2002, MidAmerican Energy si a anuntat un profit record in urma vanzarii, anul trecut, a participatiei detinute in cadrul PetroChina - pariaza pe o cresetere pe termen lung a cererii de energie. Consumul global de petrol s-ar putea majora cu 25%, la 106 mil. barili pe zi pana in 2030, potrivit estimarilor Agentiei Internationale pentru Energie.
"Buffett gandeste pe termen lung", spune Jeff Matthews, fondatorul fondului de hedging Ram Partners. "Acesta ia in calcul o eventuala scadere a productiei de petrol, precum si o dublare a cererii mondiale in conditiile in care consumul unor state precum China atinge nivelul inregistrat de SUA", a adaugat el.
Actiunile Conoco Phillips au fost tranzactionate la un minim de 67,31 dolari in trimestrul trei al acestui an, dupa ce incheiase anul 2007 cu un pret de 88,30 dolari. Valoarea titlurilor companiei pierduse 1,79 dolari, sau 3,6%, in sedinta de tranzactionare anterioara anuntului Berkshire referitor la majorarea participatiei detinute in cadrul companiei.
Buffett, unul dintre cei mai respectati investitori din lume, a anuntat de asemenea ca va folosi o parte a lichiditatile de care dispune pentru a cumpara actiuni pe bursele americane, in conditiile in care pietele de capital se prabusesc pe fondul celei mai grave crize financiare din ultimii 75 de ani. Miliardarul detine functia de director executiv in cadrul Berkshire si este cel in mana caruia stau majoritatea deciziilor de a investi.
In ziua anuntului privind investitia in cadrul ConocoPhillips, actiunile companiei s-au apreciat cu 1,8%, pana la 48,25 dolari. Berkshire si-a majorat, de asemenea, participatia detinuta in cadrul NRG Energy cu 54%, pana la 5 milioane de actiuni, ceea ce reprezinta 2,2% din companie. Compania a fost subiectul unei preluari din partea Exelon, dupa ce producatorul din New Jersey a pierdut jumatate din valoarea de piata in numai doua luni. Consiliul director al NRG a respins insa oferta.
In acelasi timp, Buffett a anuntat o investitie in cadrul Eaton, o firma care produce componente pentru producatorul de aeronave Boeing si pentru compania auto germana Volkswagen. "Eaton se potriveste perfect strategiei de investitii a lui Buffett", a declarat Gerald Martin, profesor de finante in cadrul Kogod School of Business din Washington. "Acestuia ii place sa spuna ca investeste in companii pe care le intelege, pe care le poate studia cu atentie", a adaugat el.
Actiunile Eaton au urcat cu 1,44 dolari, sau 3,5%, spre sfarsitul sedintei de tranzactionare din ziua in care miliardarul a anuntat investitia. De obicei, valoarea de piata a companiilor in cadrul carora Berkshire cumpara actiuni urca semnificativ, pe fondul cererii ulterioare venite din partea investitorilor individuali, dar si a fondurilor mutuale. Martin a coordonat in 2007 un studiu care releva faptul ca investitorii care achizitioneaza actiuni dupa asemenea dezvaluiri pot inregistra profituri anuale de pana la 25%.
Buffett si-a redus in trimestrul precedent portofoliul detinut in cadrul Bank of America la aproape jumatate, majorandu-si in acelasi timp investitia in cadrul U.S. Bancorp. Bank of America, care a achizitionat creditorul ipotecar Cowntrywide Financial in iulie, a pierdut 64% din valoarea de piata in ultimele 12 luni.
"Este doar o speculatie, dar este posibil ca achizitionarea Countrywide de catre Bank of America sa fi schimbat perceptia lui Buffett vizavi de banca", a declarat Martin. Portofoliul detinut de Berkshire in cadrul U.S. Bancorp a inregistrat o crestere de 6,3% fata de trimestrul doi, ajungand la 72,9 mil. actiuni. De asemenea, Buffett si-a micsorat portofoliul in cadrul Wells Fargo cu mai putin de 1%, pana la 246,4 mil. actiuni. Berkshire este in acelasi timp cel mai mare actionar in cadrul unor companii precum Coca-Cola sau American Express, cu un portofoliu ce valora peste 76 mld. dolari la sfarsitul lunii septembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO