Business Internaţional

Cum a transformat China creditele neperformante în profit

Cum a transformat China creditele neperformante în profit

Autor: Ştefan Stan

11.10.2013, 14:23 2792

În 1999, China a înfiinţat patru companii pentru a scăpa de datoriile neperformante de 229 de miliarde de dolari pe care băncile le acumulaseră de-a lungul anilor, acordând credite neprofitabile companiilor de stat, firmele create devenind adevărate exemple economice de succes, scrie Bloomberg.

Prin tranzacţiile de datorii pentru capital şi prin folosirea altor tactici de restructurare, managerii de active au ajuns să obţină profituri şi să dezvolte cele patru companii în firme financiare diversificate, care investesc în banking, gestionează fonduri şi fac tranzacţii imobiliare.

Cele patru companii înfiinţate, Huarong Asset Management, Cinda Asset Management, Orient Asset Management şi Great Wall Asset Management, sunt gata să beneficieze de o nouă tranşă de împrumuturi neperformante, generate în urma creditelor oferite de China.

Companiile de investiţii au raportat active combinate în valoare de 91 de miliarde de dolari, funcţionând pe profit.

Aceste câştiguri au venit în urma unui ajutor important din partea statului. Când au fost înfiinţate, companiile au împrumutat 93 de miliarde de dolari de la Banca Centrală chineză. Firmele au mai strâns încă 134 de miliarde de dolari prin punerea în vânzare de obligaţiuni către cele mai mari patru bănci deţinute de stat.

În restructurarea din 5 mai 2003, companiile au preluat mai multe împrumuturi neperformante de la marile bănci. Bailout-ul a perluat sute de miliarde de dolari de datorii din registerle băncilor, ajutând instituţiile aflate în insolvenţă să ajungă printre cei mai profitabili creditori.

La sfârşitul lunii iunie, cele patru mari bănci chinezeşti, Industrial & Commercial Bank of China, China Construction Bank, Agricultural Bank of China şi Bank of China au anunţat că mai puţin de 1% din credite sunt neperformante.

Companiile de investiţii şi management de active au ajutat de asemenea la refacerea corporaţiilor din China. Aceste companii au schimbat 66 de miliarde de dolari, proveniţi din împrumuturi proaste, cu acţiuni în 601 dintre cele mai mari companii de stat. 

Datorită succesului cu împrumuturile, cele patru companii înfiinţate de China au putut să se extindă în asigurări, obligaţiuni şi acţiuni şi leasing. Cinda are nouă subsidiare, inclusive pentru leasing financiar, brokeraj, management de fonduri, imobiliare şi asigurare de viaţă şi investiţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO