Business Internaţional

Cum ajung americanii să fie chiriaşi în propria casă

Cum ajung americanii să fie chiriaşi în propria casă
28.03.2012, 00:02 2919

Bank of America a demarat un program pilot în statele americane Nevada, Arizona şi New York pentru proprietarii de case care vor fi executate silit. Debitorii vor avea posibilitatea de a rămâne în locuinţe în calitate de chiriaşi înainte ca proprietăţile să le fie vândute investitorilor, scrie Los Angeles Times.

În programul test sunt incluşi 1.000 de proprietari de case care urmează să fie executate silit, şi dacă acesta are succes, ar putea fi extins şi în California şi ulterior la nivel naţional.

Avocaţii susţin că şansa oferită proprietarilor cu probleme de a rămâne în case în calitate de chiriaşi este favorabilă atât pentru proprietari, comunităţi, cât şi pentru bănci, fiind o soluţie mai bună decât cea de a-i da pe oameni afară din locuinţele lor. Confiscarea şi vânzarea de case goale accelerează scăderea preţurilor locuinţelor, consideră aceştia.

Instituţia financiară nu intenţionează să rămână pentru mult timp proprietar al caselor debitorilor trans­formaţi în chiriaşi. Banca speră să nu deţină casele mai mult de trei luni înainte de a le vinde investitorilor, pariind pe relansarea pieţei imobiliare. Bank of America vrea ca prin acest program să afle dacă scoaterea din bilanţ a unui credit printr-o vânzare rapidă la care acordă un discount semnificativ este o afacere mai bună decât procesul de executare silită care poate dura câteva luni sau chiar câţiva ani în statele foarte reglementate cum este cazul New Yorkului.

"Prin acest program-pilot vom afla dacă trecerea de la statutul de proprietar de casă la cel de chiriaş va avea susţinerea clienţilor, a comunităţii şi a investitorilor noştri", spune Ron Sturzenegger de la Bank of America, responsabil cu supravegherea a aproximativ un milion de credite cu probleme moştenite prin cumpărarea gigantului ipotecar Countrywide Financial în anul 2008.

Proprietarii de case nu se pot înscrie în program, a declarat un purtător de cuvânt al băncii.

Programul-pilot este proiectat pentru a testa piaţa locuinţelor cu o valoare care variază între 75.000 de dolari şi un milion de dolari şi pentru a evalua viabilitatea programului atât în statele în care executările silite se realizează prin instanţa judecătorească, aşa cum este cazul în New York, cât şi în cele unde modul de executare silită este diferit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO