Business Internaţional

Cum arată conceptele de oraşe plutitoare, care ar putea salva cartiere întregi de inundaţii. Galerie FOTO

Oraşele plutitoare. Sursă foto: The Guardian

Oraşele plutitoare. Sursă foto: The Guardian

Autor: Ştefan Stan

23.03.2014, 14:24 621

După decenii de speculaţii şi aplicaţii la scară mică, inginerii au găsit o soluţie pentru problema urbanizării în zonele din proximitatea oceanelor: oraşe plutitoare, concept care se bucură atât de sprijin politic în jurul lumii, cât şi de investiţii semnificative, scrie The Guardian.

Până spre sfârşitul anilor ’80, în Hong Kong se putea găsi un cartier plutitor, care servea drept centru rezidenţial permanent, unde locuitorii erau zeci de mii de pasionaţi de bărci care îşi aliniaseră ambarcaţiunile lângă Yan Ma Tei. Cartierul nu era faimos doar pentru “materialul” de construcţie, ci şi pentru restaurantele din complex şi chiar pentru cluburile de noapte.

Pe măsură ce nivelul global al mărilor şi oceanelor creşte, cartiere asemănătoare cu cel din Hong Kong ar putea deveni mult mai întâlnite.

Britanicii au aprobat construcţia unui sat plutitor la London’s Royal Docks, iar olandezii au desfăşoară experiment asemănător. Este posibil ca la un moment dat, cartiere întregi ameninţate de inundaţii să cadă pradă apelor şi să fie scufundate. Soluţia găsită de ingineri – oraşele plutitoare – pare să fie răspunsul problemelor oraşelor aflate lângă ocean.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO