Business Internaţional

Cum arată fondul masiv de revenire post-pandemie, în valoare de 750 mld. euro: 390 mld. euro fonduri nerambursabile şi 360 de mld. euro împrumuturi

Cum arată fondul masiv de revenire post-pandemie, în...

Autor: Ştefan Stan

21.07.2020, 11:03 879

Uniunea Europeană a ajuns în sfârşit la un acord privind un buget fără precedent de 1,8 trilioane de euro, care include şi fondul masiv pentru revenire după criza generată de coronavirus.

Pentru a se lupta cu cea mai mare recesiune din istoria sa, Uniunea Europeană va aloca 750 de miliarde de euro către un fond de coronavirus, bazat pe împrumuturi şi fonduri nerambursabile alocate ţărilor cele mai afectate de criză. Aceasta suplimentează bugetul de 1 trilion de euro pe care liderii UE încercau să îl aprobe de câteva luni. 

Potrivit noului acord, din totalul de 1,8 trilioane de euro, 750 de miliarde de euro vor fi pachete oferite în primii ani - 390 de miliarde de euro fonduri nerambursabile şi 360 de miliarde de euro împrumuturi. Restul de peste 1.000 de miliarde de euro ar fi bugetul pe şapte ani ai UE. 

În prima etapă a discuţiilor, granturile ar fi trebuit să totalizeze 500 de miliarde de euro, însă statele ”frugale”, conduse de Olanda, au cerut o reducere în valoarea sumelor nerambursabile alocate, iar suma a fost redusă până la 390 mld. euro. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO