Business Internaţional

Cum arata si din ce este facuta casa viitorului

Cum arata si din ce este facuta casa viitorului

Majoritatea materialelor inovatoare prezentate in cadrul ansamblului Living Tomorow sunt create de compania americana DuPont

02.06.2008, 19:26 213

In complexul de 1.000 metri patrati in care se afla Casa Viitorului exista un habitat de 500 mp pentru vizitare unde sunt expuse cele mai noi inovatii tehnologice in domeniul materialelor de constructie si cel al produselor electrocasnice, care se axeaza in principal asupra problemelor ecologice si a economisirii resurselor energetice.
La realizarea acestui proiect au contribuit o serie de mari corporatii transnationale din diverse domenii, de la constructii pana la inginerie electronica si IT.
Dincolo de inovatiile care se axeaza asupra segmentului aparaturii electronice si electrocasnice, un accent puternic este pus asupra materialelor de constructie si al celor pentru finisajele interioare. Acestea - in afara de rolul practic de reducere a cantitatii de energie electrica si termica folosita - incearca sa ofere si o flexibilitate foarte mare designerilor de interior, atat in ceea ce priveste nuantele folosite, cat si formele.
Un exemplu in acest sens este corianul, un material inventat in urma cu mai bine de patru decenii de compania americana de chimicale DuPont, dar care pana recent a fost folosit la o scara relativ redusa.
Compus din aluminiu, polimeri acrilici si pigmenti ecologici, corianul este un produs foarte usor format si fabricat, puand fi modelat atat prin procedeul termoformarii, cat si prin procedee similare prelucrarii lemnului. Corianul poate fi imbinat prin intermediul unor cusaturi invizibile, ceea ce face ca designerii sa nu fie constransi sa se incadreze in anumite dimensiuni limita.
Fiind un produs rezistent la uzura si frecare, corianul este materialul principal folosit de catre arhitectul Zaha Hadid, cea care a proiectat bucataria viitorului din complexul Living Tomorrow. Bucataria, realizata de DuPont Surfaces in colaborare cu producatorul de mobilier de bucatarie Ernestomeda, are un aspect futurist datorita corpurilor sale modulare incastrate in perete, avand usi in valuri si care folosesc drept spatii de depozitare pentru aparatura electrocasnica de mici dimensiuni, dar si pentru alimente.
Incaperea este un sistem format din doua "insule" - una destinata spatiului pentru gatit si cealalta servirii mesei. Datorita aspectului si flexibilitatii sale corianul a permis designerilor inclusiv incorporarea tehnologiilor moderne. Astfel, bucataria evolueaza de la spatiul orizontal destinat gatitului si servirii mesei spre unul vertical echipat cu un ecran LCD care permite utilizatorului alegerea unei ambiante luminoase sau muzicale in functie de activitatea efectuata.
De asemenea, un monitor afiseaza in permanenta consumul de apa, gaz si electricitate. Daca cifrele prezinta anomalii, o alarma se declanseaza, detectand un robinet lasat deschis. Masa de gatit este echipata cu un ecran care permite scanarea unui produs alimentar, afisand temperatura acestuia pentru a afla daca poate fi gatit sau nu.
Baia construita in cadrul ansamblului Living Tomorrow foloseste de asemenea corian, acest material dovedindu-si aspectul practic prin intermediul "uscatorului de prosoape". Acesta este fabricat din doua placi de corian, care incorporeaza o membrana generatoare de caldura, corpul putand fi fabricat tocmai datorita rezistentei la temperaturi ridicate a corianului.
Chiuveta si baia sunt fabricate din Zodiaq - un material decorativ de acoperire alcatuit in proportie de 93% din cuart. Cuartul este un material extrem de dur, avand in acelasi timp un coeficient ridicat de claritate si de radiatie, ceea ce da suprafetelor din Zodiaq un aspect luxos. Zodiaq, un material extrem de durabil, este rezistent la soc, la pete si la caldura. Dat fiind faptul ca nu prezinta porozitati, nu permite nici supravietuirea bacteriilor si a ciupercilor pe suprafetele din baie.
Din exterior, primul lucru care atrage atentia asupra cladirii este carcasa metalica, albastra, din fata. Constructia respectiva a fost vopsita cu ajutorul unei acoperiri pulverulente, metoda ce are capacitatea de a permite o mare varietate de finisaje, dar si de culori, nuante si efecte. Fiind expusa direct actiunii razelor solare structura metalica exterioara aflata exact in fata livingului poate spori excesiv temperatura din interiorul incaperii.
Pentru a evita aceasta situatie, in locul instalarii aerului conditionat, pe interiorul peretelui este Energain, un panou termal de doar 5 mm grosime care actioneaza in aceeasi maniera ca un zid de caramida de 12 cm grosime sau unul din beton de 9 cm, insa fara restrictiile structurale impuse de aceste materiale.
Energain absoarbe caldura pe timpul zilei, eliberand-o treptat noaptea fara niciun fel de alt necesar energetic.
In carcasa exterioara, dar si in acoperis a fost integrat Tyvek - o membrana care permite trecerea vaporilor spre exterior, dar care impiedica in acelasi timp trecerea caldurii spre exterior, constituindu-se astfel intr-un material izolator termic. Tyvek-ul este, de asemenea, rezistent la razele ultraviolete.
In incercarea de a asigura cat mai mult spatiu in interiorul locuintei, arhitectii proiectului Living Tomorrow au recurs la sticla pentru a construi atat o parte a peretilor interiori, cat si casa scarii. Sticla are insa inconvenientul de a fi un material friabil. Solutia gasita in acest caz a fost sticla laminata - SentryGlas.
De asemenea un produs al diviziei de cercetare a DuPont, SentryGlas are un strat laminat subtire in interior, fiind in acelasi timp mult mai rezistent decat produsele laminate traditionale.
Scarile construite din sticla laminata pot suporta o greutate de pana la 400 de kg, fiind sustinute doar dintr-o singura latura incastrata sase centimetri in perete. Sticla SentryGlas este rezistenta la soc, straturile intermediare avand capacitatea de a absorbi energia generata in urma unui eventual impact. Mai mult, in cazul spargerii, bucatile de sticla laminata raman legate de straturile intermediare.
Majoritatea materialelor inovatoare prezentate in cadrul ansamblului Living Tomorrow (corianul, tyvek-ul, sticla laminata sau zodiaq-ul) sunt create de compania americana DuPont, care se axeaza, in buna masura, pe cercetare si inovatie tehnologica, domeniu pentru care aloca peste 1,3 miliarde de dolari (800 mil. euro) anual.
Compania a fost infiintata cu peste doua secole in urma de catre un imigrant francez in Statele Unite, concentrandu-se la inceputurile sale asupra productiei de praf de pusca.
La inceputul secolului trecut, dupa explozia fabricii de praf de pusca, DuPont incearca o noua abordare, care se concentreaza asupra inovatiilor tehnologice din segmentul chimicalelor.
In acest sens, este infiintata - in 1903 - prima statie experimentala, in acest moment existand peste 40 de astfel de statii. Printre materialele inventate de cercetatorii DuPont se numara neoprenul, teflonul, nylonul si kevlarul (material folosit la fabricarea vestelor antiglont).
Compania - care este prezenta in peste 80 de tari si are 63.000 de angajati - a inregistrat in 2007 venituri totale de 29,4 miliarde de dolari (16 mld. euro) si un profit net de 1,8 miliarde de dolari (1,1 mld. euro).
In Europa, DuPont este prezenta in 34 de tari si are 14.300 de angajati. Pe piata locala, compania activeaza din 1992.

Materialele viitorului

Corianul este un material folosit la design interior, fiind compus din aluminiu, polimeri acrilici si pigmenti ecologici. Poate fi usor modelat prin intermediul termoformarii sau prin metode similare celor folosite in cazul prelucrarii lemnului. Este rezistent la zgarieturi si frecare.

Tyvekul este o folie hidroizolanta folosita la acoperisuri si pereti, care permite aburilor sa iasa din locuinta si care in acelasi timp impiedica deplasarea caldurii spre exterior. Este rezistent la razele ultraviolete.

Zodiaqul - material compus in proportie de 93% din cuart - este extrem de durabil, rezistent la soc, la pete si la caldura. Pentru ca nu prezinta porozitati, nu permite nici supravietuirea bacteriilor pe suprafetele din baie.

SentryGlas este un material din sticla ce are in interior un strat laminat subtire mult mai rezistent decat produsele laminate traditionale. Sticla SentryGlas este rezistenta la soc, straturile intermediare avand capacitatea de a absorbi energia generata in urma unui eventual impact.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO