Business Internaţional

Cum fac fata statele emergente crizei financiare

18.02.2008, 22:14 11

Investitiile masive in infrastructura si absenta unui bubble (o perioada de crestere sustinuta urmata de o cadere rapida) pe piata imprumuturilor vor permite pietelor emergente sa functioneze mai bine, in ciuda dificultatilor cu care se confrunta economiile dezvoltate, apreciaza analistii.
Pietele emergente au avut un inceput de an nefavorabil si au fost afectate de teama ca recesiunea din SUA va avea un impact puternic asupra lor, asa cum a mai avut de-a lungul istoriei.
Acest lucru pare sa spulbere sperantele unei "decuplari", teorie conform careia pietele nu mai sunt atat de legate de performantele economice ale SUA ca inainte, scrie International Herald Tribune.
Indicele bursier MSCI Emerging Markets a scazut cu 12%, mai mult decat principalul indice al pietelor dezvoltate, iar investitiile pe piata imprumuturilor de pe pietele emergente inregistreaza o scadere anul acesta.
Insa este foarte putin probabil ca proiectele mari de urbanizare ce se desfasoara in prezent pe pietele in curs de dezvoltare, cu tot ce implica ele - energie, transport si o crestere a sectorului serviciilor publice, sa fie oprite de actuala criza de pe pietele financiare.
Aceste proiecte vor constitui un stimulent urias pentru a contracara scaderea exporturilor.
Conform bancii Nomura International, investitiile fixe, precum cele in drumuri, cai ferate si cladiri, au crescut cu 27% in China si India anul trecut, la valoarea totala de 2.200 de miliarde de dolari si se estimeaza ca vor depasi investitiile din SUA in urmatorii doi ani.
"Asta inseamna ca, probabil, pietele emergente se vor decupla mai mult decat cred majoritatea", spune Shanat Patel, strateg la Nomura.
Exceptand constructiile pe care le implica dezvoltarea, locuitorii oraselor consuma in general mult mai mult decat cei din mediul rural, si intr-o maniera diferita. De pilda, folosesc mult mai multe servicii, contrabalansand astfel productia si exportul. O scadere a comertului cu tarile bogate va fi daunator, iar cand investitorii vor suferi lovituri, vor vrea sa vanda si actiunile de pe pietele emergente.
Asadar, daca acceptam ca SUA va inregistra o recesiune de pe urma careia vor suferi si Europa si Japonia, acest lucru va avea un impact evident asupra exporturilor.
Andrew Garthwaite, strateg la Credit Suisse, estimeaza ca o incetinire a cresterii economice cu 1% a statelor dezvoltate va reduce cresterea exporturilor Chinei cu 3% si va taia 1,3% din avansul economic.
Asadar, pietele emergente au fonduri si necesita investitii, pe cand pietele dezvoltate au probleme cu bancile si resurse prost alocate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO