Business Internaţional

Cum face afaceri John Elkann, cel mai de succes tanar manager din Italia

Cum face afaceri John Elkann, cel mai de succes tanar manager din Italia

Actiunile Fiat au crescut de patru ori din aprilie 2005 pana acum

22.11.2007, 22:49 69

La doar 31 de ani, John Elkann se afla printre managerii de top din sectorul corporatist italian, detinand functia de vicepresedinte al Fiat. Iar grupul industrial italian este inevitabil asociat de familia fondatoare, Agnelli, Elkann fiind de asemenea "paznicul-sef" al activelor de 8 mld. euro pe care membrii familiei din care face parte le detine in cadrul Fiat, scrie Financial Times.
"Sunt foarte tanar... si in acelasi moment ma simt extrem de privilegiat", a declarat Elkann. "Din aceasta cauza s-ar putea crede ca nu am primit acest rol datorita meritelor mele", a adaugat el.
Inca de la o varsta frageda, Elkann a fost educat in spiritul responsabilitatii. Iar, in afara de functia detinuta la Fiat, el mai este presedinte al Ifi si vicepresedinte al Ifil, doua vehicule de investitii ale familiei Agnelli prin care aceasta controleaza Fiat, dar si alte companii. Mai mult, Elkann este presedintele publisherului cotidianului La Stampa si detine functii in comisii de conducere ale altor cateva companii.
Parcursul sau profesional, desi scurt, este impresionant. Elkann a intrat in cadrul Ifil, a carei principala investitie este Fiat, in 2003, cand producatorul de masini era aproape de faliment, actiune care ar fi zdruncinat din radacini averea familiei Agnelli. Datoriile Fiat si cele ale Ifil erau la un nivel foarte ridicat, iar portofoliile celor doua companii se aflau intr-o dezordine totala. Mai mult, familia se confrunta in acel an cu moartea lui Gianni Agnelli, bunicul lui Elkann si cel care a transformat Fiat intr-un grup international.
Insa Elkann si cei din jurul sau au reusit sa efectueze o schimare la 180 de grade a situatiei. Datorita unei reorganizari a portofoliului Ifil, actiunile Fiat, care in aprilie 2005 erau tranzactionate la 4,52 euro, au ajuns acum sa valoreze 20 de euro. Iar odata cu reinvierea afacerilor companiei, prosperitatea familiei Agnelli a inceput sa sporeasca din nou.
Elkann considera ca Ifil, in contrast cu multe dintre grupurile italiene, face din meritocratie o prioritate de top. El spune ca ritmul de crestere economica relativ scazut al Italiei nu face altceva decat sa demonstreze ca de foarte multe ori in pozitiile cheie se afla oameni care nu au ce cauta acolo.
"Daca ne uitam la performantele generale ale Italiei, acestea nu sunt chiar atat de impresionante si evident responsabilitatea este a celor care detin functii cheie. Si asta deoarece meritul este un criteriu dupa care o persoana ajunge intr-o pozitie importanta, dar meritul nu este de cele mai multe ori criteriul definitoriu", spune el.
Ifil l-a numit recent pe Carlo Sant'Albano in functia de director executiv, care a lucrat anterior in afara Italiei, la Credit Suisse. De asemenea, Sergio Marchionne, caruia i se datoreaza in mare parte schimbarea de la Fiat, a venit la Ifil tot de la o companie din afara Italiei, anterior activand in cadrul unei companii elvetiene de inspectie si certificare a produselor.
In cazul echipei de fotbal Juventus, care s-a aflat in centrul scandalului privind meciurile trucate din campionatul italian, Ifil a fortat intreg boardul de conducere al clubului sa demisioneze. In acest sens Elkann spune ca in momentul in care lucrurile merg prost "trebuie sa fii pregatit sa faci o schimbare cat mai rapida in cadrul managementului companiei".
In ceea ce priveste gasirea noilor manageri, el spune ca "cel mai important este sa cunosti oameni interesanti si sa fii atent la capacitatile acestora". Mai mult, "atragerea acestora in proiecte comune" este un alt element cheie in gasirea celor mai potrivite persoane pentru o anumita functie, deoarece in felul acesta poti observa direct de ce sunt capabili acestia.
In viitorul apropiat Ifil intentioneaza sa investeasca 1 mld. euro, iar in acest sens Elkann priveste destul de aproape de casa. El spune ca pietele emergente precum China sau India au un potential imens, in schimb prefera sa se concentreze deocamdata pe tari dezvoltate economic, precum Elvetia, Germania, Franta sau Statele Unite.
Totusi, uneori nu este foarte placut sa fii membru al familiei Agnelli. Episoadele rusinoase au fost create, de cele mai multe ori, de catre fratele lui Elkann, Lapo, care se afla adesea in centrul stirilor de scandal si care in 2005 a fost aproape de o doza fatala de droguri. Mai mult, chiar Ifil s-a aflat in mijlocul unui scandal legat de o tranzactie cu actiunile Fiat, grupul negand insa orice acuzatie.
Elkmann spune insa ca, in timp, un Agnelli invata sa se descurce si cu publicitatea negativa. Intre timp, in calitatea sa de presedinte al Institutului Aspen, organizeaza la Torino un eveniment a carui tema centrala este "Construind viitorul: meritul, nu varsta, ca factor de discriminare".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO