Business Internaţional

Cum functioneaza intelepciunea populara in marile corporatii

09.03.2005, 00:00 47

Dupa fapta si rasplata, spune o zicala romaneasca. Americanii au si ei probabil aceasta intelepciune populara, ba chiar au ridicat-o la rang de superlativ. Iar cand vine vorba de rasplata, cine sa fie mai indreptatiti s-o primeasca decat sefii.


Bunaoara, Jeffrey Immelt, presedintele si directorul executiv al General Electric, a fost recompensat cu un bonus de 5,3 milioane de dolari (4 milioane de euro), pentru performantele obtinute in 2004, dupa cum ne informeaza Wall Street Journal Europe. Nu-i rau, avand in vedere ca in 2004 GE a pierdut pozitia de lider in topul celor mai mari companii din lume.


Totusi, nu marimea este principalul indicator al performantelor, iar actionarii GE au fost multumiti de performante, de vreme ce i-au majorat lui Immelt bonusul cu aproape un sfert. Astfel, seful gigantului american a primit in total 8,3 milioane de dolari (6,3 milioane de euro).


Si asta nu e tot. Pentru al doilea an consecutiv, Immelt a primit 250.000 de actiuni restrictionate a caror valoare se ridica la 9 milioane de dolari (6,8 milioane de euro).



Acestea pot fi convertite in acelasi numar de actiuni normale GE peste 5 ani, cu conditia ca grupul sa atinga tintele de performanta in ceea ce priveste cifra de afaceri si dividendele acordate actionarilor.



Dar nu e nevoie sa fii presedintele General Electric pentru a primi un premiu atat de mare. Poti fi vicepresedintele General Electric si, in acest caz, bonusul e si mai mare. Mai exact 5,7 milioane de dolari (4,3 milioane de euro). Atat a primit in plus Robert Wright, presedintele grupului de media NBC Entertainment, una din principalele divizii ale General Electric, peste salariul normal de 2,5 milioane de dolari (1,9 milioane de euro).



Dennis Dammerman, care conduce cele patru operatiuni financiare importante ale GE, inclusiv operatiunile comerciale si de retail, a primit, la randul sau, un premiu de 5,65 milioane de dolari (4,28 mil. euro), pe langa un salariu de 2,3 milioane de dolari (1,74 mil. euro).



Performante bune, salariu pe masura



Deviza e valabila si in domeniul financiar. Iar performante au fost din plin. Altfel cum s-ar explica faptul ca presedintii primelor grupuri financiare de pe Wall Street au fost recompensati cu cele mai mari salarii din ultimii cinci ani.



Cel mai bine platit ramane, si in acest an, Stanley O'Neal, presedintele gigantului financiar Merrill Lynch, cu un salariu total de 32 de milioane de dolari (24,2 milioane de euro). E drept ca cea mai mare parte a acestei sume consta in actiuni restrictionate (23,7 mil. euro), prin urmare O'Neal are toate motivele sa-si doreasca performante bune.



Philip Purcell, presedintele grupului Morgan Stanley, a beneficiat de cea mai mare crestere de salariu, 45%, primind din partea companiei pe care o conduce nu mai putin de 22,5 milioane de dolari (17 mil. euro). Pe de alta parte, James Cayne, presedintele bancii Bear Stearns, a avut surpriza sa primeasca un salariu micsorat cu 8,2% fata de 2003. Dar ce mai conteaza 8%, cand iti intra in cont 30,2 mil. $ (22,9 mil. euro)?



Cei trei presedinti, impreuna cu Henry Paulson de la Goldman Sachs si Richard Fuld de la Lehman Brothers, au castigat in 2004 peste 135 mil. $ (102 mil. euro). Totusi, trebuie avut in vedere si faptul ca, impreuna, cele cinci companii au castigat anul trecut 17,6 mld. euro (13,3 mld. euro), iar profiturile lor sunt aseptate sa creasca cu 4%, in 2005, pana la 17,9 mld. $ (13,5 mld. euro). Asadar, cum e turcul si pistolul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO