Business Internaţional

Cum il pacalesc bancherii de pe Wall Street pe Obama

17.03.2009, 17:27 17

Firmele de pe Wall Street cauta noi solutii pentru a-si recompensa angajatii dupa ce administratia presedintelul Barack Obama a limitat valoarea bonusurilor primite de bancheri.

Ca reactie in fata acestor restrictii, oficialii de la Citigroup, Morgan Stanley si de la celelalte institutii financiare care au primit ajutor din partea statului i-au in calcul majorarea salariilor de baza pentru o parte a executivilor si a angajatilor de top, au declarat surse familiare cu situatia, citate de The Wall Street Journal.
Masurile punitive referitoare la compensatiile bancherilor sunt parte a pachetului de stimulare economica adoptat de Congresul american luna trecuta si vizeaza limitarea bonusurilor primite de primii cinci executivi din ierarhia unei companii care a primit bani de la stat. De asemenea, pachetul de masuri prevede reducerea compensatiilor pentru 20 dintre cei mai bine platiti angajati de top. Discutiile privitoare la majorarea salariilor de baza se afla insa intr-o faza incipienta in conditiile in care guvernul nu a specificat foarte clar modul in care va fi aplicata reducerea bonusurilor bancherilor. De asemenea, negocierile inainteaza cu prudenta pe fondul sensibilitatii politice vizavi de compensatiile platite pe Wall Street.
Majoritatea traderilor si bancherilor de pe Wall Street primesc un salariu anual cuprins intre 200.000 $ (156.000 de euro) pentru un managing director si 1,5 mil. $ (1,17 mil. euro) pentru un director executiv. Dar cea mai mare parte a veniturilor lor este constituita din bonusuri, o traditie inceputa in perioada in care majoritatea firmelor erau constituite pe baza unor parteneriate private, iar partenerii isi imparteau intre ei profitul anual. Acum, in conditiile in care bonusurile fac obiectul reglementarilor autoritatilor de supraveghere, majoritatea firmelor ar putea incerca sa-si recompenseze angajatii de top prin majorarea salariului de baza, spun oficiali din interiorul industriei bancare. Un salariu mai mare ar minimiza importanta bonusului, dar in acelasi timp ar permite companiilor sa majoreze platile compensatorii.
"Tendinta este de a majora salariile pentru a compensa limitarea bonusurilor", spune Scott Talbott, vicepresedinte al Financial Services Roundtable. "Niciuna dintre aceste companii nu poate supravietui daca nu-si recompenseaza angajatii de top", a adaugat el.
Potrivit noilor reguli instituite de oficialii de la Washington, bonusurile vor fi limitate la o treime din veniturile anuale ale angajatilor. Unii analisti vad aceasta limitare ca pe o eroare majora care intoarce pe dos notiunea de plata pentru performanta, in ciuda responsabilitatii pe care Wall Street-ul o are in cazul izbucnirii crizei financiare globale.
"Angajatii de pe Wall Street nu se afla intr-o pozitie similara cu cea a unor birocrati platiti foarte bine", spune Michael Karp, directorul executiv al Options Group. "Cum poti sa-i platesti unui bancher un salariu foarte mare fara sa stii ce venituri va genera acesta firmei?", se intreaba el.
Majorarea salariilor de baza s-ar incadra intr-o "lunga si dezonoranta traditie de a raspunde incercarilor de a limita platile in exces prin punerea banilor intr-un buzunar diferit si redenumirea acestora", spune Nell Mirow, editor la firma de cercetare Corporate Library. Orice incercare in acest sens ar putea genera "o retragere a sprijinului investitorilor", estimeaza el.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO