Business Internaţional

Cum isi mentine Bulgaria moneda stabila

08.03.2009, 18:08 42
In timp ce monedele tarilor din intreaga Europa de Est inregistreaza o scadere accentuata, cele trei tari baltice si Bulgaria lupta sa-si scuteasca cetatenii de problemele legate de devalorizare prin intermediul unor rate de schimb fixe, scrie International Herald Tribune.
Insa cat va dura aceasta situatie?
Asupra ratelor de schimb fixe se exercita in prezent presiuni considerabile in conditiile actualelor turbulente financiare. Cele patru guverne spun ca vor face tot ceea ce este necesar pentru a mentine ratele respective si a evita o depreciere pronuntata, dezastruoasa a monedelor locale.
"O moneda devalorizata nu ar aduce decat o crestere a inflatiei, afectand prin urmare perspectivele de crestere", a declarat Marten Ross, viceguvernator al bancii centrale a Estoniei.
Guvernatorul bancii centrale bulgare Ivan Iskrov a adoptat o pozitie similara recent. "Indiferent de ce ajustari vor surveni in economia bulgara, acestea se vor produce sub actuala rata fixa de schimb."
Letonia, Lituania, Estonia si Bulgaria se bazeaza toate pe ceea ce este adesea cunoscut sub denumirea de consiliu monetar, o modalitate prin care o tara mica isi leaga moneda de o alta moneda puternica, stabila, in acest caz euro. In acest fel, cele patru tari s-au bucurat de unele avantaje ale apartenentei la zona euro, desi acestea se afla la ani distanta de adoptarea euro. Rata fixa contribuie la stabilitatea preturilor si reducerea costurilor operatiunilor de import si export, cu un rol extrem de mare pentru tari mici precum cele baltice.
Agentia de rating Standard & Poor's a aratat ca actualele rate fixe ar putea rezista pe moment cel putin, dar ca angajamentele politice de a le mentine s-ar putea prabusi daca economiile continua sa scada o perioada prea indelungata.
In plus, agentia a avertizat ca ar putea aparea probleme daca bancile suedeze, cu o prezenta importanta in regiunea baltica, incep sa se retraga si consumatorii isi pierd increderea in sistemul bancar.
Legarea de euro implica un pret insa. Pe fondul inflatiei locale, monedele acestor tari se apreciaza de fapt, exportatorilor fiindu-le mai greu sa-si vanda bunurile pe plan extern.
In acelasi timp, deprecierea monedelor din regiune continua. Forintul ungar a scazut puternic in prima parte a sedintei de vineri, atingand un nou minim record de 317,45 forinti/euro, dar si-a revenit ulterior, iar dealerii anticipeaza ca moneda poate cobori pana la pragul de 320 forinti/euro.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO