Business Internaţional

Cum mai luptă Polonia cu inflaţia şi criza energiei: retrage unele măsuri costisitoare dând vina pe UE, deschide noi mine de cărbune

Cum mai luptă Polonia cu inflaţia şi criza energiei:...

Autor: Catalina Apostoiu

08.11.2022, 23:04 177

Premierul Poloniei Mateusz Morawiecki a confirmat faptul că gu­vernul său va retrage unele dintre mă­su­rile sale de diminuare a impac­tului inflaţiei asupra gospodăriilor şi companiilor din cauza „ameninţări­lor venite din partea Uniunii Euro­pene“, scrie Notes From Poland.

Totuşi, ziarul care a scris pentru prima dată despre această decizie, Dziennik Gazeta Prawna, arată că guvernul polonez s-ar putea bucura de fapt că poate pune capăt măsu­ri­lor costisitoare dând vina pe Bru­xelles pentru o astfel de decizie.

Potrivit DGP, Comisia Europea­nă a comunicat deja în scris Varşoviei îndoielile privind măsurile de reduce­re a TVA-ului la gaze naturale, car­buranţi şi îngrăşăminte. Directivele UE nu permit rate atât de scăzute ca în Polonia.

„Paradoxal, acţiunile comisiei ar putea fi de folos guvernului, care va putea spune că Bruxelles-ul este de vină dacă se va lua decizia retragerii scutului antiinflaţie“, scria DGP.

Scutul va costa 30,6 miliarde de zloţi (6,5 miliarde de euro) în acest an şi chiar mai mult în 2023.

Premierul polonez a confirmat că scutul „va lua o nouă formă din cauza lipsei consimţământului Comisiei Europene“. „Chiar avem ameninţări din partea Comisiei că vor fi impuse penalităţi dacă nu retragem măsurile de protecţie, reducerea ratelor TVA“, a precizat premierul.

Totuşi, acesta a arătat că guver­nul va încerca să „înlocuiască scutul cu un mecanism diferit de apărare îm­potriva inflaţiei, astfel încât înghe­ţările de preţuri pentru companii şi gospodării să fie menţinute“.

Pe cât posibil, va fi menţinut TVA-ul zero la alimente, a adăugat Morawiecki.

După ce inflaţia a început să creas­că puternic anul trecut, guver­nul polonez a introdus măsuri pentru diminuarea impactului costurilor în creştere, însă de atunci inflaţia a con­tinuat să crească, atingând aproape 18% luna trecută, cel mai ridicat nivel din 1996.

Cât priveşte criza energiei, din cauza acesteia Polonia nu numai că-şi va amâna planurile de închidere a minelor existente, dar îşi va şi creşte producţia şi chiar deschide noi mine, au anunţat doi miniştri.

Polonia foloseşte cărbune pentru a genera 70% din electricitate, de departe cea mai ridicată cifră din UE. Actualul plan al guvernului ţării previzionează scăderea acestui procent la între 11% şi 28% până în 2040. În plus, fiecare a treia gospodărie poloneză se încălzeşte cu cărbune, un procent pe care autorităţile locale încearcă de asemenea să-l reducă.

Cea mai mare parte din cărbunele ars în Polonia este extras de pe plan local, însă guvernul a anunţat în 2020 planuri de închidere a tuturor minelor până în 2049. Totuşi, ministrul climatului Anna Moskwa a anunţat că se are în vedere o creştere a producţiei şi deschiderea de noi mine.

Ministrul activelor de stat Jacek Sasin a făcut declaraţii similare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO