Business Internaţional

Cum va arata 2009 dupa un an catastrofal in care s-au evaporat de pe burse 29.000 de miliarde de dolari

Cum va arata 2009 dupa un an catastrofal in care s-au evaporat de pe burse 29.000 de miliarde de dolari

Bursele din intreaga lume au scazut cu 42% in 2008, pierzand 29.000 de miliarde de dolari din valoare. Bursa de la New York, cea mai mare din lume, a pierdut o treime din valoare in cel mai dificil an de la Marea Recesiune incoace.

04.01.2009, 18:18 21

Dupa un an dezastruos pentru pietele din intreaga lume, investitorii incep acum sa se intrebe daca 2009 va fi un an mai bun. Parerea unanima a specialistilor? Sa nu ne asteptam la revenirea semnificativa ce urmeaza de obicei unui declin puternic, scrie International Herald Tribune.

Actiunile au scazut cu 42% in 2008, pierzand 29.000 de miliarde de dolari din valoare, singurele active care au inregistrat castiguri fiind obligatiunile gu-vernamentale ale tarilor dezvoltate si aurul, segmente pe care investitorii si-au cautat refugiu.
Anul a inceput cu un soc, insa numai un grup restrans de analisti au anticipat dezastrul ce avea sa urmeze. Pierderea suferita de SocGen parea sa fie deja cea mai rasunatoare stire financiara a anului, insa ceea ce a urmat a depasit si cele mai pesimiste asteptari. Vestile negative pareau sa nu se mai sfarseasca. Bear Stearns, Lehman Brothers, Merrill Lynch, AIG, Bernard Madoff, General Motors, toate aceste nume spun totul despre unul dintre cei mai dramatici ani din istoria sectorului financiar.
Multi economisti continuau sa spere la sfarsitul primului semestru al anului trecut avand in vedere dezvoltarea Chinei si Indiei si puterea in crestere a UE. Aceasta speranta, spulberata in cele din urma, nu s-a reflectat niciodata pe piete. Catre sfarsitul anului, peisajul economic global era aproape in intregime unul sumbru.
Problemele cu care se confrunta economia americana au determinat la jumatatea anului trecut o apreciere a monedei europene in fata dolarului, dar tendinta s-a inversat cand Europa a cazut in recesiune.Evenimentele din ultimul an le-au reamintit investitorilor ca pietele de actiuni reprezinta doar o parte a peisajului general. Importanta acestora a fost diminuata de alte piete, cum ar fi cea a contractelor swap pe riscul de credit si cea a titlurilor bazate pe ipoteci, iar ceea ce se va intampla pe aceste piete va determina evolutia actiunilor.
Investitorii care spera ca 2009 va fi un an mai bun arata ca 2008 a fost marcat de doua fenomene majore care au putine sanse sa se mai repete: caderea sistemului financiar global urmata de preluarea de catre guverne a multor banci si extraordinarul bubble al preturilor marfurilor si materiilor prime care s-a "spart" in a doua jumatate a anului.
In conditiile in care activitatile de pe pietele de credit se desfasoara la niveluri departe de cele normale, economiile din intreaga lume continua sa se deterioreze.
Unde vor aparea primele semne de crestere? Unii analisti anticipeaza ca economia americana ar putea fi cea care va scoate intreaga lume din declin in cea de-a doua jumatate a anului. Totusi, conditiile in continua deteriorare de pe piata rezidentiala americana, problemele din industria auto si disponibilizarile de pe plan mondial reamintesc ca perspectivele anului 2009 raman sumbre.
FMI anticipeaza ca economiile dezvoltate vor inregistra o usoara contractie in 2009.
Nouriel Roubini, unul dintre putinii economisti care au anticipat in mod corect dezastrul din 2008, sustine ca in 2009 recesiunea globala "se va transforma intr-un fenomen de stag-deflatie".
Analistii spun ca estimarile legate de profiturile companiilor sunt probabil inca prea ridicate pentru a reflecta in mod corect perspectivele sumbre legate de 2009. Totusi, Julian Chillingworth, din cadrul Rathbone Unit Trust Management din Londra, arata ca investitorii dispun de rezerve neobisnuit de mari de lichiditati. Philippe Gijels, strateg in cadrul Fortis Global Markets din Bruxelles, anticipeaza ca 2009 va fi "un an in care cei slabi vor deveni si mai slabi, iar cei puternici vor fi si mai puternici". "Cei cu cash si un bilant puternic vor putea face ce vor".
Pe termen lung, consolidarea va contribui la crearea conditiilor pentru viitoarea piata bull, a declarat acesta, adaugand ca piata ar putea incepe sa se stabilizeze pana la sfarsitul acestui an daca vor aparea dovezi clare privitoare la sfarsitul crizei financiare si semne ca declinul pietei rezidentiale americane se apropie de sfarsit.
 
 


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO